De waarschuwingen van de afgelopen dagen liegen er niet om, er is bijzonder zwaar weer op komst voor de IT sector. Dat is niet alleen omdat een bedrijf met een groot marktaandeel problemen voorziet. Het is ook omdat de makers van essentiële onderdelen zich schrap zetten.
Shipments Europa
Nog geen week geleden deden cijfers de ronde over de shipments van hardware naar Europa. Zoals vaak verdringen bureaus zich om hier een primeur te hebben. Deze keer was die primeur minder belangrijk dan de trend. Iedereen ziet dat er minder laptops, chromebooks, tablets en desktops zijn verstuurd.
Fors minder zelfs en de verklaring daarvoor ligt voor de hand: vele hardware is nog geen twee jaar oud. Te jong om afgeschreven te zijn en sowieso hebben consumenten en bedrijven goede redenen de hand op de knip te houden. Verwoede pogingen de kooplust op te krikken door Windows 11 te promoten of pushen hebben tot nu toe weinig impact. Microsoft zal wat dat betreft ook de bakens moeten verzetten.
Seagate
Het bleef echter niet bij de cijfers van de bureaus. Dat Seagate enkele weken na het afgeven van de prognose voor het lopende kwartaal deze moet intrekken is een slecht signaal. De nieuwe prognose gaat uit van een daling van de omzet van minimaal 12 procent en dat kan oplopen tot 20 procent. Het bedrijf ziet de vraag over de volle breedte tot stilstand komen en zelfs krimpen.
NAND
Omdat Seagate maar een van de drie makers van harde schijven is, moet de bijgestelde prognose serieus worden genomen. Dat er iets niet goed gaat met de IT sector blijkt ook uit de cijfers die Trendforce vrijdag deelde. De Taiwanezen voorzien een prijsdaling bij NAND Flash Wafers tussen de 30 en 35 procent. Wafers zijn simpel uitgedrukt het halffabricaat waaruit de onderdelen komen die nodig zijn voor SSD’s en de storage van onder andere smartphones en tablets.
De verklaring voor deze bizar grote daling is kort en beschrijft het grootste deel van de problematiek: “the lack of a peak season has led to a delay in inventory destocking”. Er is geen hogere vraag geweest en daardoor zijn de voorraden te hoog. Bedrijven hebben daarom geen zin nieuwe componenten te kopen. Dit is niets anders dan vraaguitval.
Vraaguitval
Vraaguitval voor NAND componenten en eindproducten plus veel minder vraag naar harde schijven voor servers, desktops en workstations. Dat betekent niets anders dan nog weer minder shipments de komende periode. Dat is waar fabrikanten zich nu schrap voor zetten, het soort van zwaar weer dat in deze vorm de IT sector nog niet eerder heeft getroffen. Hoe distributeurs en het kanaal hier mee om moeten en kunnen gaan zal de komende periode gaan blijken. Een ding is wel al duidelijk, dat sommige partijen nu melden hardware uit voorraad te kunnen leveren is nadrukkelijk niet het gevolg van slim of vroeg inkopen. HPE heeft het letterlijk toegegeven: het uitblijven van een hogere vraag zorgt er voor dat er voldoende voorraad is.