Zoom kiest voor goedkopere cloud van Seagate

aanbod zonder bijkomende downloadkosten

Zoom en Seagate hebben gisteren een persbericht verspreid. De aanbieder van het videoconferentie programma zal gebruik gaan maken van de cloud van Seagate.

Drie punten

SeagateDit is een bericht dat weinig opvalt. Toch heeft het tenminste drie opvallende punt. Het begint er mee dat Seagate zich hiermee extra positioneert als een aanbieder van cloudstorage. Het is best wel een stap om van harde schijven voor interne en externe opslag ook iets in de cloud aan te bieden.

Harde schijven

Seagate is bekend van die harde schijven. Of het echt succesvol is met de SSDs is niet te achterhalen. Voor dat laatste product moet het bijna alle componenten inkopen. Dat is een groot verschil met de gewone harde schijven. Op dat terrein is het een van de drie fabrikanten. Voor menig productgroep is het inmiddels ook de grootste fabrikant van HDDs.

Het bericht van Zoom wijst er dus op dat de maker van harde schijven het portfolio uitbreidt en een andere plek in de waardeketen wil hebben. Dat is het eerste, maar dat is niet het enige punt dat opvalt.

Goedkoperer cloud

Dat de maker van het videoprogramma kiest voor een betrekkelijk nieuwe aanbieder van cloudstorage en niet uitwijkt naar de top 3 is natuurlijk bijzonder te noemen. Er wordt geen geheim van gemaakt waarom dat zo is. Seagate kan tegen een lagere prijs leveren dan bijvoorbeeld AWS. De kostenstructuur van het aanbod is transparanter omdat er geen variabele kosten voor het ophalen van data bij komen.

Dit argument zal iedereen die iets doet met AWS en consorten bekend voorkomen. De kans op fors tegenvallende kosten in combinatie met het feit dat ze variabel zijn is al jaren een van de grootste ergernissen van cloudgebruik. AWS, GCS en anderen zijn ook meesters in het niet transparant maken van het aanbod.

Zonder eigen datacenters

Seagate kan als nieuwkomer dat laatste duidelijk wel. Het kan een prijs afgeven die helder en lager is. Dat is het tweede punt. Dat is echt opmerkelijk, want de maker van opslag heeft namelijk geen eigen datacenters. Daarmee is de derde opvallende punt die verstopt zit in het persbericht van Zoom en Seagate genoemd. Seagate is een gewone, zij het grotere, colo klant van Equinix.

Het is dus mogelijk AWS, GCS en Azure voor opslag te overtroeven. Dat signaal is natuurlijk wel eens vaker te horen. Op lokaal en nationaal niveau zijn er in bijna elk land aanbieders die dit claimen. Seagate illustreert dat het dus ook mogelijk is voor grotere aanbieders met een internationale scope.

Mobiele versie afsluiten