Voor velen breekt de zomervakantie aan, de periode dat even minder aan werk gedacht moet worden. Toch neemt bijna iedereen tegenwoordig wel iets van zijn werk mee naar verre bestemmingen. Op de smartphone, tablet of laptop staat immers werkgerelateerde informatie.
Vakantie
We zijn hoe dan ook allemaal een stuk makkelijker te bereiken, zelfs wie hard roept “ik ben er niet” kan berichten ontvangen en die ook nog eens zien. De kans is namelijk zeer klein dat de smartphone tijdens de vakantieperiode uit staat. Het aantal personen met zowel een zakelijke als privé telefoon en die eerste ook echt thuis laat is gering.
Cyberrisico
We zijn bereikbaar en dat hoeft op zich nog geen risico te zijn. Het grootste cyberrisico ontstaat zodra we even online gaan om op een bericht te reageren. Juist op externe locaties is er alle reden daar uitermate voorzichtig mee te zijn. Een camping of hotel dat wifi aanbiedt klinkt leuk en aantrekkelijk, maar is het ook veilig?
Hoewel de kosten van mobiel internet te overzien zijn, is het voor velen nog steeds vanzelfsprekend van een wifi gebruik te maken zodra dat mogelijk is. Het idee dat daarmee kosten worden bespaard is schijnbaar belangrijker dan de vraag beantwoorden of het ook veilig is.
Regels
Bovenstaande is voor iedereen herkenbaar. Toch wordt er maar heel weinig werk van gemaakt om werknemers en externen te waarschuwen voor dit soort risico’s. Sterker nog, er zijn maar weinig bedrijven met dwingende regels voor het veilig communiceren tijdens de zomervakantie of andere momenten van vrije tijd.
Met een telefoon, laptop of tablet van de zaak zou dat moeten kunnen worden afgedwongen. Een verbod op het gebruik van openbare wifi, de verplichting een goede VPN te gebruiken en verhinderen dat er waardevolle data op het device staat, het is allemaal mogelijk. Toch gebeurt dat zelden. Waarom is dat?
Misschien iets om over na te denken de komende vakantieperiode.