In januari mocht ik deelnemen in de volgende uitdaging binnen deze omgeving. Maar nu eens niet binnen de IT. Althans dat dacht ik. De IT-bedrijven waren een aantal jaren geleden verkocht, en de nieuwe uitdaging lag in de gezamenlijke opstart van de Europese vestiging van een nu eens Zweedse warmtetechniek fabrikant. TTM-Benelux B.V.
Maar al snel bleek, na een goede fles wijn met Eric Luteijn, dat er binnen de IT en met name de datacentra grote uitdagingen liggen, die zeker de aandacht verdienen op het vlak van HVAC-technologie. Koeling en restwarme gaat de komende jaren een grote rol spelen, en zo ver we kunnen zien zijn er heel veel ideeën die toegepast kunnen worden, maar nog niet op grote schaal zijn getest, laat staan dat er al grote aantallen zijn geïnstalleerd.
Alhoewel we in zweden een aantal datacenter hebben uitgerust met producten van TTM zijn we ook daar niet veel verder gekomen dan het toepassen van filters en ontgassers maar ook prefab pompunits en warmtewisselaars, om een zo effectief mogelijk warmtetransport te krijgen, maar uiteindelijk blijft lucht het medium dat voor koeling moet zorgen.
Vloeistof gekoeld, dat moet de toekomst worden. Veel geleerd op de “datacenter koeling” dagen. En er staan een paar mooie oplossingen in de kinderschoen. Immersive cooling, waar de volledige CPU-unit in een niet elektrisch maar wel warmtegeleidende olie komt te hangen. Of directe “Direct Chip Cooling”, waarbij koelingsvloeistof over alleen de processor chip vloeit. Buiten het feit dat de vloeistoffen in datacenters in eerste instantie wat wenkbrauwen doet optrekken, en gewicht toename per vierkante meter zeker een issue is, is de capaciteitsvergroting van 400-500% zoals we begrepen hebben zeker de moeite waard om dit in de toekomst toe te passen.
Maar als je de warmte hebt opgevangen in de vloeistof, wat dan?? Dan zal deze naar elders getransporteerd moeten worden. Uitermate belangrijk wordt het hier een constante temp, druk en flow te realiseren. Je wilt immers zo min mogelijk fluctuaties in de temp, maar als je die energie wil hergebruiken, zal ook daar een constante temperatuur druk en flow moeten komen.
Wij hebben de afgelopen maanden met meerdere datacentra mogen praten, en hebben daar veel van mogen leren. Dank daarvoor. Momenteel bekijken we in Zweden of we prefab units kunnen ontwikkelen die bijdrage bij deze vraagstukken, en de warmte, veilig en constant secundair beschikbaar kunnen stellen voor intern of extern gebruik.
Wie weet dragen we ook nog een beetje bij aan het energievraagstuk over enige tijd.
Joost Monninkhof, TTM-Benelux