Zomercolumn Colt: hybride werken en de echte impact op het netwerk

Andrew Edison ColtVorig jaar analyseerden we het dataverkeer op het netwerk van ons hoofdkantoor in Londen. We vergeleken het verkeer vóór en tijdens de coronapandemie en voorspelden wat er gebeurt zodra de deuren weer openen. Inmiddels stromen de werkelijke cijfers over 2022 binnen en zien we dat hybride werken meer impact heeft dan we voorspelden.

Videoverkeer vormt het leeuwendeel

Vóór de pandemie waren video en collaboration tools goed voor ongeveer 3% van het netwerkverkeer op ons kantoor. Het meeste dataverbruik kwam door gewoon internetten (34%) en SaaS-applicaties en -platforms (30%). In 2022 zagen we een enorme toename in het gebruik van Zoom en Teams, tegenwoordig goed voor maar liefst 35% van de bandbreedte op het netwerk.

En dit gaat enkel over het dataverkeer op ons hoofdkantoor. Blijkbaar zijn de mensen op kantoor net zo druk met Zoom en Teams als de thuiswerkers. Uit de analyse blijkt ook dat 81% van de bandbreedte wordt gebruikt voor cloudapplicaties. Tijdens de pandemie regelde Colt dat de collega’s remote kunnen werken, net als veel andere bedrijven.

Gevolg voor de bandbreedte

We keken ook naar de impact van dit dataverkeer op de dagelijks gemiddelde bandbreedte en hoe deze na de pandemie per dag verandert. Zelfs in de periode dat het netwerkgebruik slechts 15% bedroeg ten opzichte van de periode vóór corona, steeg de dagelijkse bandbreedtepiek met 32MBps.

Voor de pandemie waren er ongeveer 720 gebruikers op het netwerk van Colt House. We hebben plek voor zo’n 600 mensen en het pand was meestal goed bezet, dus bij die 720 gebruikers zitten ook mobiele apparaten. De gemiddelde bandbreedtepiek lag in februari 2020 op 120MBps.

Twee jaar later, in februari 2022, waren nog maar 110 gebruikers actief op ons kantoornetwerk. Toch bedroeg de gemiddelde bandbreedtepiek 152MBps – een enorme toename als je beseft dat het aantal gebruikers amper 15% was ten opzichte van februari 2020.

Verandering per weekdag

Hybride werken betekent dat veel mensen slechts een paar keer per week op kantoor verschijnen. Precies dit is bij ons het geval. En dus wilden we weten welke gevolgen hybride werken heeft voor de dagelijkse bandbreedtepiek en hoe dat per weekdag varieert.

En wat blijkt? Over de weekdagen varieert de maximale bandbreedte maar liefst 232%. De laagste pieken zijn op maandag (91MBps) en vrijdag (55MBps), terwijl deze op overige werkdagen veel hoger ligt. Dinsdag en donderdag schommelt hij rond de 200MBps en de woensdag piekt zelfs op ruim 300MBps.

Wat moet je jezelf afvragen?

Onze analyse toont een significante toename van video, zelfs in de periode dat slechts 15% van het personeel op kantoor aanwezig was.

Neem eens een kijkje bij onze toolkit voor hybride werken. Of laat ons uitleggen hoe je een netwerk optuigt dat klaar is voor hybride werken en verdere ontwikkelingen in de toekomst.

Andrew Edison is EVP Sales, Marketing and Customer Success bij Colt Technology Services

Mobiele versie afsluiten