We starten 2021 in een lockdown, waarbij ons huis zowel entertainment en functionaliteit moet bieden voor alle huisgenoten. Connectiviteit vormt hierbij vaak een grote uitdaging. De beschikbaarheid van 5G in België en Nederland lost dat probleem op. Zeker nu Xiaomi komt met een strategie die AIoT en 5G smartphone integreert. Xiaomi maakt 5G smartphones van instapniveau tot meer high end modellen en biedt zo iedereen de kans om de voordelen van de nieuwe 5G technologie te ontdekken.
AIoT en 5G
Voorwaarde is dat we over een infrastructuur beschikken die alle verschillende toepassingen van de technologie kan ondersteunen en grote hoeveelheden data kan verwerken. En nét dat biedt 5G. 5G zorgt ervoor dat we sneller en beter verbonden zijn. Het resultaat; een betere interconnectiviteit tussen verschillende devices – smartphones én andere apparaten.
Xiaomi beschikt over een ecosysteem van AIoT producten en 5G smartphones. In 2020, registreerde Xiaomi wereldwijd 289 miljoen IoT apparaten. Dat waren er 35,8% meer dan het jaar voordien. Het aantal mensen dat vijf of meer IoT apparaten had aangesloten, is gestegen met 59%. Ook blijkt uit de jaarlijkse GfK Smart Home Monitor 2020 dat tijdens de lockdown de verkoop van smarthome apparaten met 500-700% is gestegen.
Efficiënter en duurzamer met 5G
5G maakt agricultuur, smart mobillity en zorg beter verbonden waardoor het bijdraagt aan een efficiënter verbruik van onder anderen energie en water in die sectoren. Zo opent 5G mogelijkheden om nog efficiënter om te gaan met onze aarde en de natuur. Dit komt het duurzaamheidsbeleid uiteraard ten goede.
Een veel gehoord argument om niet over te stappen naar 5G is dat het een milieuonvriendelijke beslissing is: het weggooien van een 4G device zorgt een toename van e-waste en CO2 uitstoot en dus voor meer vervuiling. Om dit tegen te gaan, voorzien smartphonemerken als Xiaomi een inruil- en recycleerprogramma waarbij 4G toestellen ingeruild kunnen worden voor nieuwe 5G-devices. Xiaomi zorgt voor ontmanteling van de toestellen en voor het recycleren van de herbruikbare delen
Innovatie dankzij 5G
De corona-pandemie zal de adoptie van AIoT en 5G vrijwel zeker versnellen. Enerzijds omdat het verdergaande innovatie mogelijk maakt die kan bijdragen tot een gezondere en veiligere levensstijl, bijvoorbeeld door contactloze identificatie- en beveiligingssystemen die gebruik maken van gezichtsherkenning. Anderzijds kunnen AIoT en 5G helpen bij de verschillende aspecten van het detecteren van virussen en het beperken van de verspreiding ervan. Zo kunnen thermische sensoren en AI bijvoorbeeld helpen bij het identificeren van mensen die geïnfecteerd zijn, en kan AI worden gebruikt om te communiceren met de mensen met wie ze in contact zijn geweest.
Wearables
Xiaomi gelooft dat de markt voor AIoT-oplossingen die inzicht geven in gezondheidsgegevens, aanzienlijk zal groeien. Tal van consumenten gebruiken op dit moment al wearables zoals de Mi Smart Band of Mi Watch om inzicht te krijgen in hun persoonlijke gezondheid. Xiaomi is er van overtuigd dat er een stijgende vraag zal zijn naar AIoT-toepassingen gericht op het opvolgen van gezondheid op alledaagse apparaten zoals tv’s en camera’s. AIoT kan deze sensoren met elkaar verbinden om als één systeem te functioneren en zo een completer beeld te krijgen.