Windmolens en zendmasten combineren

het kan ook omgekeerd

Windmolens zijn nodig om duurzame stroom op te wekken en zonder zendmasten is er geen mobiele communicatie mogelijk. Beiden roepen soms weerstand op, omdat ze het uitzicht verstoren. Het zou dus handig zijn de twee te combineren, dan is er minder bezwaar.

mowae windmolen windturbine in zendmast wIn tal van landen zien we antennes aan windmolens worden bevestigd. De eisen daarvoor verschillen per land, maar de trend is duidelijk. Naarmate er meer windmolens bijkomen worden ze ook vaker gebruikt om het mobiele bereik te verbeteren of te vergroten. Het is een simpel verhaal, waarbij zowel de partij van de molen als die van de antenne profiteren van de samenwerking.

Andersom

Het kan echter ook anders, beter gezegd andersom. In plaats van een antenne aan een windmolen, een windturbine aan een zendmast bevestigen. Dat is wat een Duitse start-up op dit moment uitrolt. Het bedrijf heeft funding van onder andere Vodafone. Die telco moet in Duitsland het 5G (en het 4G) netwerk verder uitbreiden en buiten de bebouwde kom betekent dat al snel zendmasten neerzetten.

Noodstroom en meer

Die zendmasten hebben twee dingen nodig om te kunnen werken: glasvezel en stroom. Het eerste kan Vodafone zelf wel regelen, het tweede is echt lastiger. Mowea, de start-up komt daarom als geroepen. Het heeft kleine windturbines met hoge efficiency ontwikkeld die op meerdere plekken aan een zendmast kunnen worden gemonteerd. In het ideale geval op elk van de vier kanten van de mast. De hoeveelheid stroom die zo wordt opgewekt levert een serieuze bijdrage aan net normale gebruik, maar het is ook te gebruiken om de noodstroomvoorziening permanent “gevuld” te houden.

Simpel idee

Het idee is simpel en net zo logisch als de vorige week beschreven case van Deutsche Telekom om snelladers neer te zetten nabij wijkkasten. En net als bij die snelladers is het bij de mini windturbines, annex windmolens, gewoon wachten op de eerste concullega telco in Nederland die dit omarmt.

Mobiele versie afsluiten