WiFi 7 wordt de nieuwe standaard voor de komende jaren. Want hoewel we op dit moment steeds meer apparaten met WiFi 6E-technologie op de markt zien verschijnen, komt een nieuwe standaard alweer aan. Het is een logisch onderdeel van de cyclus. Er wordt een standaard bedacht, dan wordt die getest en uiteindelijk vastgesteld. Vervolgens komen er de eerste finale chipsets en daarna concrete commerciële producten. Een cyclus die jaren in beslag neemt. Ook nu weer is chipdesigner Qualcomm een belangrijke speler en dicteren zij de introductie. Eind dit jaar of uiterlijk begin volgend jaar zal de eerste hardware voor systeembouwers beschikbaar zijn.
Weer wat sneller
De nieuwe technologie vam WiFi 7 legt de snelheidslat weer wat hoger. Daar waar WiFi 6 in het teken stond van een stabielere verbinding en het gelijktijdige gebruik door meerdere apparaten, wordt nu de snelheid opgeschroefd. WiFi 7-modems halen een theoretische internetsnelheid van 32 Gbps, veel meer dan het het maximum van 9,6 Gbps van WiFi 6.
Sneller, maar hoe?
Meer snelheid eist andere technologie, betere codering (4K QAM) en breder spectrum. Het zijn iedere keer dezelfde ingredienten die voor succes moeten zorgen. Uiteraard bouwt WiFi 7 verder op de zogenaamde ‘MU-MIMO’-technologie die twee jaar geleden met WiFi 6 werd geïntroduceerd. MU-MIMO staat voor ‘Multi User Multiple-Input, Multiple-Output’ en is een goede bekende uit de mobiele netwerken. Ook daar zorgt het gebruik van meerdere antennes ervoor dat spectrum wordt hergebruikt en er meer bandbreedte ontstaat om meer gebruikers te faciliteren.
Binnen de WiFi 7-architectuur verdubbelt het aantal MU-MIMO-streams van 8 zoals gebruikt binnen WiFi 6, naar maar liefst 16. Dit zorgt voor een flinke toename van de netwerksnelheid/capaciteit. Het blijft niet bij deze verbetering, er is nog een uitbreiding genaamd ‘Multi-Link Operation’ (MLO). Bij WiFi 6 verbindt elk apparaat met één van de drie radiobanden van respectievelijk 2,4 GHz, 5 GHz of 6 GHz. Dankzij de nieuwe MLO-technologie kan een apparaat gegevens gelijktijdig verzenden en ontvangen via meerdere radiobanden. Dit zorgt voor een stabielere en snellere verbinding met een lagere latency.
Minder congestie en interferentie
Uiteraard borrelt er meer onder de motorkap. Op kantoren en in woningen worden steeds meer routers en access points gebruikt. Dit is vaak nodig om overal voldoende dekking te garanderen. Die extra wifi-zenders interfereren met elkaar en vereisen het juiste radiomanagement om de kwaliteit te borgen. Enerzijds is dit te verhelpen door meer spectrum beschikbaar te stellen, zoals bij WiFi 7 het geval is. Anderzijds moeten de protocollen (zoals listen before talk) de optimalisatie van het gebruik realiseren.
De WiFi 7-standaard maakt ook gebruik van een flink groter deel van het radiospectrum en heeft daarom een kanaalbandbreedte van 320 MHz toegewezen gekregen, aanzienlijk meer dan de 160 MHz bij WiFi 6 en 80 MHz bij WiFi 5. Hoe de finale standaard er uiteindelijk gaat uitzien, is nog even onzeker, want de afronding loopt nog steeds. Pas in de loop van 2024 wordt de afronding verwacht en kunnen de eerste echte WiFi 7-systemen worden geproduceerd. Tot die tijd zal het een pre-WiFi 7-implementatie zijn. Dat is hetzelfde proces als bij vorige wifi-generaties.
De aanbieders
Marktonderzoeker Gartner heeft de wifi-markt geanalyseerd en samengebracht in zijn Magic Quadrant. De leaders zijn: Juniper, HPE/ Aruba, Cisco, Extreme Networks en Huawei. De visionairs zijn Fortinet en Arista Networks en de niche players op de global markt zijn CommScope (Ruckus), Cambium Networks, ALE (Alcatel Lucent) en TP-Link. Daarnaast zijn er altijd regionale aanbieders die actief zijn in de SOHO en/of consumentenmarkt, zoals AVM’s Fritz! en D-Link. We hebben ons best gedaan om in onderstaand overzicht een eerlijk beeld te scheppen voor de Benelux-markt.
- Alcatel-Lucent Enterprise (ALE) is een nichespeler in het Magic Quadrant. De OmniSwitch-switches, OmniAccess Stellar draadloze access points en aanverwante netwerksoftwareproducten, richten zich vooral op de enterprisenetwerkmarkt. ALE is vooral actief in EMEA.
- Arista Networks richt zich op de enterprisemarkt met zijn 700 series leaf switches en 7000 series enterprise spine switches, Cognitive Wi-Fi 200 en 300 series access points, en CloudVision management platform. De activiteiten van Arista zijn voornamelijk gevestigd in Noord-Amerika en APAC. De meeste klanten bevinden zich in Noord-Amerika en zijn actief in de hightech, financiële sector, retail en gezondheidszorg.
- Cambium Networks richt zich op de enterprisemarkt met de Wi-Fi 6/6e, cnPilot, Xirrus series access points en cnMatrix bedrade Ethernet-switches. Daarnaast biedt Cambium zijn cnMaestro cloud-based en on-premise netwerkmanagementplatform. Cambium richt zich op klanten in de horeca, het onderwijs, de overheid en de gezondheidszorg.
- Cisco is marktleider met zijn Catalyst en Meraki vaste en draadloze producten, en levert een van de meest uitgebreide hardware- en toepassingsportfolio’s die kunnen voldoen aan de netwerkvereisten van ondernemingen op alle schalen. De activiteiten van Cisco zijn geografisch gediversifieerd en het bedrijf heeft de grootste aanwezigheid van kanaalpartners van alle leveranciers van netwerkapparatuur. Cisco blijft investeren in de mogelijkheden van Cisco DNA Center, zijn platform voor netwerkbeheer en -orkestratie op locatie, dat deel uitmaakt van zijn softwaregedefinieerde architectuur (SDA). Cisco kondigde in 2021 zijn Cisco+-aanbod aan, dat vooral een alternatief consumptiemodel biedt voor zijn bedrijfshardware. Het brede portfolio blijft een sterke eigenschap van Cisco, evenals de sterke relatie met Apple.
- CommScope heeft na een acquisitie de merknaam RUCKUS in zijn portfolio. Het bedrijf richt zich op de enterprise markt met zijn RUCKUS ICX-wired switches, R-serie draadloze access points en RUCKUS Analytics – zijn AIOps- en netwerkbeheerplatform. RUCKUS is wereldwijd actief en richt zich voornamelijk op de overheid en het onderwijs. Een sterke ontwikkeling wordt verwacht in de AIOps-mogelijkheden van het RUCKUS Analytics-platform, de virtuele netwerkassistent Melissa en de uitbreiding van het Wi-Fi 6- en 6E-portfolio.
- Dell EMC is de grote groeier in de IT-markt nadat EMC het samen met de producten van VMWare heeft ingelijfd. Dell EMC is een relevante speler voor onderwijs en mkb. In het wireless segment heeft Dell EMC als strategische partner ARRIS en Aerohive. Aerohove heeft de Dell EMC branded producten geïntegreerd in zijn managementplatform.
- D-Link is een bekende en zeer sterke aanbieder van elementaire ethernet switches en routers, maar heeft ook een breed scala aan betaalbare wifi-producten. Een van de belangrijkste verkoopargumenten is de concurrerende prijsstelling. Doelgroep is het SOHO/mkb-segment.
- Extreme Networks levert met zijn Extreme Cloud-producten een breed portfolio van cloud-managed en on-premises managed netwerkapplicaties en -diensten in combinatie met zijn end-to-end vaste switching- en WLAN-producten. De activiteiten zijn geografisch gediversifieerd. Extreme Networks bedient klanten in alle markten, van mkb tot grote ondernemingen met een specifieke focus op overheid, onderwijs, gezondheidszorg, productie en retail. Extreme Networks blijft investeren in zijn universele platform, security, fabric innovation en digital twin-initiatieven.
- Fortinet richt zich met zijn FortiAP- en FortiSwitch-producten op een nauwe integratie met netwerkbeveiliging door gebruik te maken van de FortiGate-beveiligingsapparaten en FortiCloud- en FortiLAN-cloudgebaseerde beheerplatforms. De activiteiten van Fortinet zijn geografisch gespreid en de klanten variëren van kleine en middelgrote ondernemingen tot grote ondernemingen in verschillende sectoren. Fortinet blijft investeren in de integratie en consolidatie van zijn netwerk- en beveiligingsportfolio in zijn cloud- en virtualserver-beheerplatforms. Daarnaast investeert Fortinet in native AI- en ML-functionaliteit in het hele portfolio.
- Fritz!, een merk van AVM, een van oorsprong Duits bedrijf dat is gespecialiseerd in routers en access points met geïntegreerde DECT-functionaliteit voor bellen, IoT via DECT en PowerLine. Het portfolio is bestemd voor consumenten en kleinzakelijk gebruik. Van de producten zijn zowel specifiek Duitse als internationale versies beschikbaar. Fritz! zet groots in op Mesh-networking met een uitgekiend portfolio van routers, access points en powerline componenten. Vlaggenschip is de FRITZ!Box 7590AX. Men heeft ook wifi-routers met een 5G-backup ingebouwd.
- HPE (Aruba) biedt een uitgebreid portfolio van CX switches naast de 500/600 series Wi-Fi 6/6e access points. Bekabelde en draadloze netwerken worden voornamelijk beheerd via Aruba Central, dat zowel on-premise als via de cloud beschikbaar is, en de alomtegenwoordige AIOps- en analysetechnologieën omvat. De activiteiten richten zich op klanten van alle groottes in alle belangrijke markten. Het bedrijf blijft investeren in de pariteit tussen cloud en on-premise, en in de uitbreiding van de AIOps-functionaliteit in zijn Aruba Central-platform. Aruba heeft aangekondigd dat NaaS een kern van haar go-to-market strategie zal zijn, waardoor het bedrijf zal blijven investeren in het verfijnen van haar huidige aanbod en het inzetten van de benodigde service management infrastructuur en middelen.
- Huawei’s Enterprise Business Group (EBG) is een wereldspeler met een sterke positie op de Chinese thuismarkt. Daar wordt nog steeds het leeuwendeel van de omzet gegenereerd. Huawei distribueert vooral via zijn resellers en is een van de stuwende krachten achter WiFi 6. Huawei is krachtiger geworden in haar marketingstrategie, waardoor men de derde grootste leverancier in de markt is gebleven (in termen van wereldwijd omzetaandeel). Het bedrijf heeft erg te leiden onder de geopolitieke ontwikkelingen waardoor de beschikbaarheid in landen en regio’s moeizaam kan zijn. Analisten verwachten dat Huawei zal blijven investeren in AI- en ML-functionaliteit, naast automatisering en netwerkorkestratiemogelijkheden in het hele portfolio.
- Juniper Networks levert access netwerken via zijn EX Series van bekabelde switches, en leunt sterk op de Open Convergence Framework strategie. Het Juniper Sky Enterprise cloudplatform zorgt voor het complete zero-touch beheer van alle Juniper enterprise producten. De Juniper producten zijn gecertificeerd voor Sustainable Development Solutions Network en dragen het SDSN-label. Juniper biedt brede ondersteuning voor wireless systemen van partners zoals Aerohive en HPE.
- LANCOM Systems is een Europese leverancier van netwerk- en security-oplossingen voor het bedrijfsleven en de publieke sector. Het portfolio bevat hardware (WAN, LAN, WLAN, Firewalls), virtuele netwerkcomponenten en cloud-gebaseerd software-defined networking (SDN). LANCOM besteedt veel aandacht aan betrouwbaarheid en veiligheid. Het bedrijf garandeert dat zijn producten vrij zijn van backdoors en is lid van “IT Security Made in Germany”, een initiatief van het Duitse Ministerie van Economische Zaken.
- Netgear heeft jarenlange ervaring met het aanbieden van betaalbare wireless netwerken, met name in branches zoals mkb, onderwijs, zorg en logistiek. Netgear probeert een betaalbare balans te vinden tussen prijs en features.
- TP-LINK levert onder andere indoor en outdoor access points en repeaters voor consumenten en de (klein)zakelijke markt.
- Zyxel Communications is een Taiwanese aanbieder van wifi-oplossingen voor zowel het low-end als het high-end segment. Voorbeelden daarvan zijn de IEEE 802.11ac dual radio access points, WLAN-controllers waarmee een wifi-hotspot kan worden opgezet. Naast de positie als OEM-leverancier voor ISP’s en System Integrators brengt Zyxel Communication ook producten onder eigen naam naar de markt.
(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nr 03)