Wettelijke eisen als aanjager edge computing

De term edge computing is al jaren in gebruik. De wiki omschrijving laat veel ruimte voor de meeste exotische toepassingen. Maar wat nog ontbreekt is de link met wetgeving. Wetten kunnen er toe leiden dat op meer plekken edge computing moet worden toegepast.

Waar zit de edge

Het standaard verhaal is dat de edge IT tussen de producent van data en een datacenter of hyperscaler is. Dat die vaak nodig is zit dicht bij de productie processen. Meer naar de koude kant zit data die minder vaak wordt gebruikt of waarvoor andere, intensieve bewerkingen gelden.

Een productiebedrijf wil data met klantorders en dergelijke bij de hand houden. De meest recente data staat daarom in een eigen serverruimte of kast. Dat is het makkelijkste voorbeeld van een edge toepassing.

Marketing

Tegelijk is het een voorbeeld van hoe marketing met een nieuwe naam bestaande processen claimt. Over de groei van de vraag naar edge computing, edge datacenters doen daarom ook heel veel verhalen de ronde die eigenlijk niets anders zijn dan een bekende boodschap in een nieuwe jasje.

Opvallend genoeg is er veel minder aandacht is voor de noodzaak data lokaal te houden. Lokaal kan hierbij makkelijk worden vertaald met de edge. Data wordt namelijk niet alleen dicht bij de productiebronnen gehouden omdat een proces dat nodig heeft. Data bij de hand hebben om niet te afhankelijk te zijn van een simpele breedbandverbinding naar een cloud is een reden wie vaker wordt gehoord en ook terecht lijkt te zijn.

Wettelijke eisen

Voor een aantal sectoren is er echter een compleet andere reden van de edge gebruik te maken, dat zijn wettelijke eisen. Daarbij zijn het meer dan de banken of andere multinationals die hier mee te maken hebben. Iedereen in de voedselketen moet nauwgezet bijhouden welke ingrediënten worden gebruikt, waar die zijn aangeschaft en hoe het productieproces verloopt. Data daarover moet realtime beschikbaar zijn. Niet alleen om tot een goed eindproduct te komen, maar ook omdat bij controles en incidenten wachttijd niet wordt getolereerd.

Terugroepacties

Bij elke terugroepactie voor verkeerde voedingsmiddelen of andere goederen gaat het om de snelheid en het overzicht. Alle bedrijven in een keten moeten daaraan voldoen. Daarom is sommige IT en data dicht bij de bron onmisbaar. Dicht bij de bron, dus aan de edge.  De meeste lezers en het grote publiek is dat wellicht nog nooit opgevallen, maar soms is er al heel lang IT in de edge om aan wettelijke bepalingen te kunnen voldoen.

 

(oudere lezers begrijpen waarom bij bij dit artikel over edge en teruggroepacties een foto van spinazie staat)

Mobiele versie afsluiten