Wetsvoorstel aanscherping verbod op TikTok in Amerika

tiktok logoTikTok is in de eerste plaatse een applicatie voor consumenten, een verbod heeft echter ook een serieuze consequentie voor de B2B omgeving. Een aanscherping van dat verbod is enkele dagen terug in Amerika in gang gezet.

WhatsApp verbod

Toen ITchannelPRO enige tijd schreef dat in Zwitserland het gebruik van WhatsApp en co voor ambtenaren verboden is voor ambtenaren leidde dat tot stevige discussies. WhatsApp kent heel veel gebruikers, ook voor het zakelijke verkeer. Dat iedereen in Zwitserland die een link heeft met defensie de applicatie moet verwijderen zet ook wel aan het denken.

TikTok verbod 2019

Het bijzondere aan dat artikel en het verbod is dat de Zwitsers geen primeur hebben. Al sinds 2019 is het installeren en/of gebruiken van TikTok verboden voor Amerikaanse militairen en medewerkers van de TCA. De groep die het betreft is steeds verder uitgebreid.

Ruime definitie personeel

Dat Amerikaanse verbod moet nu nog verder worden uitgebreid. Dat is de strekking van een wetsvoorstel dat dinsdag is gepubliceerd (pdf). In het voorstel staat dat ook elke medewerker van het DHS TikTok van zijn devices moet halen. Medewerker is een ruim begrip. Net als bij het eerdere verbod moet het gelden voor eigen personeel, ingehuurd personeel en het personeel van toeleveranciers.

Kijken naar India

De opstellers van het wetsvoorstel hebben zo te zien goed gekeken naar India. Daar zijn de afgelopen periode honderden Chinese apps verboden. Kort na elke “opschoning” duikt een deel van deze apps weer op. Met formeel een andere uitgever en in ieder geval een net iets andere lay-out. De autoriteiten in India laten zich daardoor niet van de wijs brengen en de Amerikanen willen die vluchtroute ook sluiten. In het wetsvoorstel staat daarom specifiek dat het verbod geldt voor het huidige programma,  de huidige eigenaar, annex uitgever, plus alle opvolgers daarvan.

Nederland

Dit verbod raakt Nederland niet en toch is het goed te weten dat dit speelt. TikTok is namelijk niet de enige app  met een deel verbod en die door de Amerikanen wordt gewantrouwd. Er loopt nog een groter onderzoek naar apps “controlled by foreign adversaries” in opdracht van President Biden.

Mobiele versie afsluiten