Wat verwachten IT inkopers van 2021 – Spiceworks Ziff Davis rapporteert

Spiceworks Ziff Davis heeft een paar dagen terug de 2021 State of IT online gezet,s de uitkomst van een enquête onder ruim 1.000 inkopers van IT uit de Amerika en Europa. De vragen zijn in juli gesteld. Uit de antwoorden blijkt duidelijk wat de impact van Covid-19 op de IT investeringen het volgend jaar zal zijn.

Als binnenkort het onderzoek voor de NCSM 2020 start zal daarbij uiteraard IT security centraal staan. Bij die enquête is ook gevraagd naar investeringen voor de komende periode en de impact van Covid-19 op de business. Wie de antwoorden wil weten op vergelijkbare vragen over alle IT  bestedingen kan 2021 State of IT raadplegen. Iets meer dan de helft van de enquêtes is in Europa ingevuld en dat maakt de uitkomsten ook voor Nederland bruikbaar.

In andere publicaties wordt gesproken over druk op de IT budgetten. Lang niet alle Europese inkopers die de vragenlijst van Spiceworks Ziff Davis hebben ingevuld herkennen dat beeld. Een op de drie verwacht inderdaad een daling van het budget, maar even grote groepen gaan uit van een gelijk of zelfs stijgend budget. Dat is dus goed nieuws voor IT vendoren en het kanaal in Europa. Het betekent ook dat een deel van de tijdelijke Covid-19 budgetverhoging een blijvend karakter heeft.

Covid-19 en gewijzigde budgetten

De budgetten zullen het komend jaar naar verwachting wel anders worden besteed. Dat meer geld voor laptops dan voor desktops nodig is zegt iets over de verdeling tussen thuis en op kantoor werken. De antwoorden op de vraag waarvoor meer budget nodig is dan het vorig jaar illustreren dat ook. 51 procent van de Europese IT inkopers zegt dat er meer geld nodig is om verouderde IT infra te vervangen of upgraden. 43 procent geeft aan dat extra budget vereist is vanwege de gewijzigde situatie door het Covid-19 virus. Dat er een link is tussen deze twee categorieën zal duidelijk zijn.

Spiceworks Ziff Davis heeft de IT inkopers natuurlijk nog veel meer vragen gesteld over de bestedingen voor 2021. De antwoorden zijn zeker de moeite van het lezen waard. Het is geeft kopers en verkopers van IT een overzichtelijk beeld van wat  in 2021 op de agenda zal staan. Dat het niet al te diep op de deelsectoren of productgroepen ingaat is onvermijdelijk. Wie daarop wil inzoomen heeft meer aan onderzoeken zoals de NCSM 2020.

Mobiele versie afsluiten