MS Office sinds de jaren 90
Microsoft heeft zoals bekend een lange traditie met een offline office pakket. Reeds in de jaren 90 van de vorige eeuw was er een MS Office aanbod. Dat is zelfs de eerste keren nog op diskette geleverd. Pas vanaf Office 1997 is de software op Cd-rom geleverd.
De laatste edities zijn vooral als een cloud-only variant in de markt gezet. Door gebruik te maken van de merknaam Office 365 moest de gebruiker ook duidelijk worden dat de cloud de toekomst heeft en alles online zou moeten gaan.
Toegegeven, daar is het bedrijf ook behoorlijk succesvol mee geweest. Zeker in Nederland is de online, cloud versie onaangevochten marktleider bij de office pakketten. De markt hier en elders werd ook echt voorbereid op het volledig schrappen van een offline versie.
2021 nieuwe offline versie
Daarom is de verbazing groot dat Microsoft dat niet laat gebeuren. Er komt later dit jaar een versie die weer net als bijvoorbeeld Office 2010 lokaal kan worden geïnstalleerd.
De eerste reacties op het aanbod en de inschatting van de kosten zijn overwegend positief. Men ziet wel in dat er situaties zijn waarin offline beter is. Er zijn zelfs de nodige calculaties (op basis van een geschatte prijs) om het omslagpunt te benoemen. Voor wie maar een licentie voor machine nodig heeft kan de offline versie na enkele jaren al goedkoper zijn dan de cloud versie. Natuurlijk gaat die rekensom niet op bij schoollicenties, werkgeverspakketten en dergelijke. Maar ook over die situaties zijn al rekensommetjes te vinden.
De calculaties zijn volledig terecht en goed te verklaren. Wat echter nog weinig de aandacht heeft is waarom men nog meer niet van office 365 gebruik kan of wil maken. Die beperkingen gelden overigens nadrukkelijk ook voor andere cloud office pakketten.
Andere redenen dan de kosten
Er zijn twee punten die nog amper zijn genoemd. De eerste is de locatie van de data. Misschien dat overheden of multinationals daar bindende afspraken over kunnen maken, maar alles van MKB en kleiner kan dat niet. Er is ook geen enkele mogelijkheid dat door deskundigen te laten controleren. Het andere punt is de werking van met name de Amerikaanse Cloud Act. Of de data nou in een hyperscaler in Texas, Ierland of Middenmeer staat: Amerikaanse overheden kunnen toegang tot de data opeisen, want het datacenter is Amerikaans.
Microsoft heeft rond dat laatste moeilijke punt als een van de weinige aanbieders van een online office pakket de mogelijkheid met een offline alternatief te komen. Het zal niet hardop worden gezegd, maar de offline versie van MS office is gewoon hard nodig om het marktaandeel te behouden. Helemaal nu de EU en andere handelsblokken datasoevereiniteit hebben ontdekt.