Dinsdag werd bekend dat Apple meer dan $3.000 miljard waard zou zijn en een van de oorzaken daarvan heeft een link met hyperscalers en chipsmaker Intel.
Om te beginnen minder aandelen
De waarde van Apple is volgens analisten om twee redenen toegenomen. Dat er meer wordt verkocht staat daar los van, hoewel dat natuurlijk wel meespeelt. Het bedrijf heeft de afgelopen periode veel aandelen ingekocht. Minder aandelen, terwijl de vraag daarna hoog blijft is daarmee een van de aanjagers van een hogere beurswaarde. Maar waarom is die vraag zo hoog. Dat heeft schijnbaar alle te maken met de marge. Apple is er nog meer dan voorheen in geslaagd de marge op de producten te verbeteren.
Andere oorzaak – betere marge
Die betere marge is dus oorzaak twee. Maar daarbij hoort ook het verhaal van de verliezer. Intel is niet langer de hofleverancier van Apple. Het bedrijf heeft de stap genomen zelf meer chips (vooral CPU’s) te ontwikkelen. Dat is direct ook de link met datacenters. Daar speelt zich namelijk precies het zelfde af.
Intel dominantie
Jarenlang waren reguliere servers in twee smaken verkrijgbaar Intel en AMD. Intel was compleet dominant met een geschat marktaandeel van 98 procent in 2017 in de X86 markt. In 2020 was dat nog 85 procent. Cijfers over 2021 zijn nog niet beschikbaar, maar het marktaandeel voor X86 architectuur van AMD lag in Q3-2021 rond de 18 procent.
Het is niet alleen de opkomst van AMD in de servermarkt en het overstappen van Apple op eigen componenten dat Intel pijn doet. Er is nog een derde ontwikkeling die problematisch is. Er zijn namelijk meer kapers op de kust. In dat deel van de servermarkt die wordt gedomineerd door de ODM’s speelt ARM ondertussen ook een rol. De hyperscalers zetten ARM in, maar kiezen ook voor de route van Apple. Daarbij kunnen ze gebruik maken van de RISC-V architectuur, die ook nog eens opensourced is. Het prijsvoordeel dat dit oplevert is groot en vertaalt zich in een betere marge voor de makers, ook al zijn dat in het geval van de hyperscalers indirect de kopers.
Wat betekent dit voor de rest van de IT markt? Dat is een vraag waar talloze analisten het hoofd over breken. Intel zal merken dat het vasthouden aan hoge prijzen (ook al is er iets als een chip tekort) wellicht niet de beste strategie is. De kans is namelijk aanwezig dat de makers van hardware voor hyperscalers die goedkopere producten ook in de reguliere markt voor datacenters en serverruimtes gaan aanbieden.
Onwaarschijnlijk scenario
Is dat scenario waarschijnlijk of maakt het geen kans? Die vraag heeft een simpel antwoord. Een antwoord dat al minstens zeven jaar bestaat. Het is precies dat wat de partijen achter OCP vanaf de start hebben voorspeld. Hyperscalers hebben altijd al geroepen dat eigen chips de toekomst is. Maar ook de hyperscalers hebben niet voorzien dat Apple de echte aanjager en voor nu de grootste profiteur van dat proces zou zijn.