Wat betekent TikTok verbod bij Rijksoverheid voor rest van de markt?

UPDATE donderdag 17:00 uitgebreid verbod in Verenigd Koninkrijk

Sinds dinsdag moet het iedereen bekend zijn dat de Nederlandse rijksoverheid het gevaar dat van TikTok uitgaat serieus neemt. Op de zakelijke telefoons van rijksambtenaren mag binnenkort de app niet meer aanwezig zijn. Dit is uiteraard een eerste stap en daarom de vraag wat dit voor de rest van de markt betekent.

Niet beperkt tot TikTok

tiktok logoNederland is niet het enige land dat een probleem heeft met TikTok. ITchannelPRO heeft al eerder een overzicht gegeven van landen die hier eerder stappen hebben genomen. Verschil met die landen is wel dat de Nederlandse overheid zich niet beperkt tot TikTok en dat lijkt ook meer dan terecht. Staatssecretaris Van Huffelen heeft het in haar brief aan de Kamer immers over apps van landen met “offensief cyberprogramma tegen Nederland en/of Nederlandse belangen”.

Dat dit standpunt hier voor de meest aandacht zorgde is logisch, maar het is ook goed te kijken wat een dag eerder in Engeland gebeurde. Daar riep de omroep BBC de medewerkers op de app te verwijderen van alle devices, tenzij needed for business reasons. De omroep is zelf actief op dat social media platform, dus voor sommigen is het (vooralsnog) nodig toegang te hebben en dat kan dus via de app.

De reden waarom de BBC deze stap neemt verbaast niet. Als er iets verbaast is dat andere omroepen en persagenturen hier nog niet eerder en meer over hebben gecommuniceerd. Van TikTok is namelijk vorig jaar bekend geworden dat het gericht journalisten volgt (“ByteDance confirmed it used TikTok to monitor journalists’ physical location using their IP addresses, as first reported by Forbes in October”). Het bedrijf zegt dat het om een fout ging, maar geloofwaardig is dat niet. Het volgen van bepaalde groepen gebruikers is ook een van de belangrijkste reden voor de verboden in andere landen en nu dan de stap die Nederland neemt.

Nerd discussie

In Nederland is onder security nerds direct de discussie gestart hoe dat verbod vorm moet krijgen, wie er handhaaft en voorzichtig is ook al de vraag gesteld wat er nog meer volgt. Terwijl men daarmee bezig was sijpelde een paar updates vanuit Den Haag door. De rijksoverheid pakt door, waarmee een deel van de vragen overbodig is.

Binnenkort kan de rijksambtenaar nog maar uit twee toestellen kiezen. Minder variatie in het aanbod betekent dat er beter MDM (mobile device management) mogelijk is en dat is een voorwaarde om bepaalde apps te verwijderen en te voorkomen dat ze “zomaar” weer terugkomen.

Simpele ingrepen

De vraag die nog openstaat en voor veel meer partijen interessant moet zijn is wat er nu nog meer moet gebeuren. Het toepassen van een TikTok pixel op websites zal ongetwijfeld onder vuur komen te liggen. Filtering daarvan is nu al mogelijk. Wordt het ook nodig in- en uitgaand verkeer naar TikTok aan banden te leggen? Ook dat is al mogelijk. Het gaat op dit moment om ruim 300 regels met domeinnamen die dan naar 0.0.0.0 moeten verwijzen. Voor websitebouwers en systeembeheerders zijn dit simpele ingrepen.

Minder simpel is de vraag wat het bedrijfsleven moet doen als de overheid zo hard op de rem trekt. Kun je dan de schouders ophalen en doorgaan met het gebruik van TikTok? Kijkend naar de ontwikkelingen in Amerika is de kans groot dat het niet bij dit besluit van Den Haag voor de rijksambtenaren blijft. Hierna komen de ambtenaren van provinciën en gemeentes en daarna de toeleveranciers.

Niet leuk en niet uniek

Iedereen – ambtenaar of ondernemer – die roept dat hij/zij TikTok nodig heeft voor zijn/haar werk gaat het lastig krijgen, zoveel is wel duidelijk. Leuk is het niet, maar uniek is deze situatie evenmin. We vergeten het wel eens, maar sommige internet content is al jaren geblokkeerd omdat werkgevers het ongepast vinden voor op de werkvloer. Het verbod van TikTok bij de overheid heeft een andere oorzaak, maar effectief is het niets anders dan het verbod illegale of anders ongewenste content onder werktijd en met devices van de werkgever te bezoeken.

 

UPDATE donderdag 17:00

Sinds 16:00 is de toegang tot TikTok geblokkeerd op netwerkniveau voor alle leden van het Britse parlement en medewerkers.  Via MDM zal de app van alle toestellen die door de IT dienst van het parlement beheert remote worden verwijderd. Toegang tot de dienst via een browser werkt ook niet meer. Het gebruik van de app door alle ambtenaren in Wales en Schotland op zakelijke toestellen is verboden verklaard. (bron)

 

Mobiele versie afsluiten