Woensdag maakte AWS in een opmerkelijk lang persbericht bekend dat het in tientallen steden local zones gaat neerzetten. Amsterdam is een van de steden waar binnen twee jaar een dergelijke zone te verwachten is. Maar wat komt er precies en vooral ook waarom?
Latency
De afstand van de klant tot de data schijnt ook een belangrijke reden te zijn deze zones uit de grond te stampen. Compute, storage en databases dicht bij de klant. Dat klinkt heel erg als een edge oplossing. Als dat belangrijk is dan is deze stap van AWS dus ook te zien als een reactie op de overname van Linode door Akamai.
Content
Netflix als AWS klant wordt uitgebreid beschreven als een showcase van de local zones. Content (storage) op de randen, dicht bij de gebruikers. Alles dat minder vaak nodig is kan dan ergens in de oorspronkelijke hyperscaler omgeving blijven. Streaming en local zones, dat is een duidelijke case. Maar het zal toch niet zijn dat AWS alleen voor dit type klant aan de slag gaat? Zoveel streaming aanbieders zijn er immers ook weer niet.
Compliancy
Er is een mogelijk belangrijk voordeel dat het bedrijf niet expliciet benoemd. Dat is raar, want uit de naam van de aanbod kan het wel worden gehaald. Wie weet is dit ook een manier om klanten te werven die de data binnen de landsgrenzen moeten houden. Local komt 26 keer voor in het persbericht. GDPR of Compliancy elk 0 keer.
Vreemd, want bij elke keer dat Azure of GCS tot nu toe communiceerden over het vergroten van de lokale footprint is dat wel altijd benoemd. Misschien volgt het AWS persbericht over de link tussen compliancy en local zones later nog. Bijvoorbeeld als de zone Brussel of Amsterdam daadwerkelijk wordt geopend. Dat kan binnen twee jaar het geval zijn, maar het zou niet de eerste keer zijn dat de planning van een hyperscaler tussentijds wordt aangepast.