Waarom moeten we de verwachtingen voor 6G bijstellen

Jan Ellsberger, de nieuwe directeur-generaal van European Telecommunications Standards Institute (ETSI) schijnt gewaarschuwd te hebben voor te hoge verwachtingen van 6G. Dat staat te lezen in dit artikel. Zijn voorzichtigheid is begrijpelijk, maar hij omzeilt wel een belangrijk motief voor het uitrollen van 6G.

6g-internet-7849204_640Het artikel legt uit dat 2G beter was dan 1G en dat tot en met 4G het verhaal best wel simpel was. De techniek werd beter, de gebruiker zag voordelen en er waren diensten die hier op inspeelden. Bij de stap van 4G naar 5G bleek dat model niet meer te kloppen. Het voorheen simpele verhaal de rechte lijn waren niet er meer.

Fragmentatie

5G bleek meerdere smaken te kennen, de gebruiker twijfelde over de voordelen. Diensten voor de massa bedoeld om 5G onmisbaar te maken waren er niet en eerlijk gezegd is dat nog steeds het geval. Als klap op de vuurpijl hebben de politieke spanningen een streep gezet door het idee dat 5G een mondiale standaard zou worden met minimale variaties en vooral een global markt zou adresseren.

Nu op de tekentafels de schetsen voor 6G liggen wordt duidelijk dat de klok niet meer kan worden teruggedraaid. De impact daarvan raakt alle makers van telecomspullen. ETSI kijkt naar standaarden en ziet met lede ogen aan dat fragmentatie van het aanbod tot behoorlijke problemen leidt. Een van de meest opvallende daarvan, meer daar zwijgt Ellsberger over, is dat de kosten voor de fabrikanten toenemen. Zij hebben immers meer producten te ontwikkelen, supporten en dergelijke.

Die hogere kosten komen terecht bij de telecombedrijven, maar ook bij de consumenten. De eerste groep zal zien dat de kosten van een zendmast voor 6G hoger nog weer hoger zal zijn dat een 5G, en die is al zoveel duurder dan een 4G installatie. De consument zal in de eerste instantie nog duurdere handsets ziet en later een hogere maandelijkse factuur.

Patenten

Er is echter nog iets aan de hand en ook daar zwijgt Ellsberger over. Die zelfde fabrikanten die wijzen op complexere productielijnen zijn volop in de weer met patenten. Illustratief daarvoor is de verklaring van de Indiase minister voor Telecomzaken. Die heeft eerder deze week verklaard dat de IT sector in het land zich als doel moet stellen tien procent van alle 6G patenten in bezit te hebben.

Patenten betekenen een constante geldstroom, ze maken diensten en producten ook duurder. Zie daar de onmogelijkheid van 6G: fabrikanten zullen het gaan pushen omdat de patenten geld opleveren en tegelijk klagen ze over een markt die zo gefragmenteerd is.

Dat Ellsberger vraagtekens zet bij de verwachtingen voor 6G, zonder daarbij alle redenen te noemen, is volkomen begrijpelijk. Tegelijk heeft ETSI geen middelen om de situatie te veranderen.

Mobiele versie afsluiten