Waarom cyberhygiëne net zo noodzakelijk is als persoonlijke hygiëne

Column Wytze Rijkmans, Regional Vice President Tanium

Wytze Rijkmans - TaniumWe wassen ons, poetsen twee keer per dag onze tanden, kammen ons haar, ontsmetten onze handen… We hechten grote waarde aan persoonlijke hygiëne. Dat helpt ons immers om gezond te blijven. Willen we dat ons netwerk gezond blijft, dan is het net zo belangrijk dat we werken aan onze cyberhygiëne. Maar net zoals niet iedere zeep of tandpasta gelijk is, zijn er ook grote verschillen tussen de hulpmiddelen die ons bij cyberhygiëne helpen.

Het blijft een vreemde paradox. Niemand verlaat zijn huis zonder de deur goed te sluiten. Maar hoeveel mensen sluiten hun PC goed af als ze hun werkplek verlaten? Kennelijk zijn we veel waakzamer voor onze persoonlijke bezittingen dan voor bedrijfsmiddelen.

Waarom is cyberhygiëne nodig?

Net zoals hygiëne er voor zorgt dat ziektekiemen zich niet kunnen verspreiden, zorgt een goede  cyberhygiëne er in cybersecurity voor dat we kwetsbaarheden, softwarefouten en verkeerde configuraties vermijden of elimineren. Cyberhygiëne heeft een aantal voordelen:

Wat zijn de vereisten voor goede cyberhygiëne?

Het belangrijkste criterium bij cyberhygiëne start bij zichtbaarheid. Denk dan aan:

Waarom zijn niet alle tools geschikt om cyberhygiëne te borgen?

De meeste bedrijven beschikken al over hulpmiddelen die een deel van de bovenstaande vereisten afdekken. Maar dat is nu juist het probleem: een gedeeltelijke zichtbaarheid staat in het geval van cybersecurity gelijk aan een gebrek aan bescherming. Wat je niet kent, kun je niet beveiligen. Alleen tools die een up-to-date real-time en volledig beeld geven (‘single pane of glass’) van hardware en software, die goed integreren met bestaande SIEM-tools, die aangeven welke devices niet meer gebruikt worden, en die zowel bruikbaar zijn voor IT-, security- en risk-teams bieden optimale bescherming. Met Converged Endpoint Management (XEM) platform levert Tanium een volledig  antwoord op alle vragen die je kan stellen aan leveranciers van asset management tools.

Organisaties doen er vandaag de dag alles aan om een zero trust-omgeving uit te bouwen. Goede cyberhygiëne is een onontbeerlijk onderdeel van een strategie die tot zero trust leidt.

Mobiele versie afsluiten