Waarom Covid-19 de IT sector hard raakt

coronavirus covid-19Het  is duidelijk dat Covid-19 de IT sector harder raakt dan eerst werd aangenomen. Het heeft vooral te maken met twee zaken. Dat de supply chain fors ontregeld is mag inmiddels overal bekend zijn. De tweede reden heeft ook grote impact, groter dan menigeen zich realiseert. Het opschorten van vakbeurzen en vergelijkbare events ontregelt marketing en sales campagnes.

Events

Door de lockdowns en reisbeperkingen is het  voor bedrijven moeilijker producten en diensten te lanceren. De sector heeft namelijk de traditie daar de eigen en externe events voor te gebruiken. Al die mogelijkheden zijn  vervallen en geplande events zijn van de agenda gehaald.

Schade

De schade door het uitstellen van alle events is lastig te schatten. Wel is duidelijk dat het om verschillende soorten schade gaat.

UFI, een koepel van +780 beursorganisatoren wereldwijd heeft daar in maart een persbericht over verstuurd. Het gaat over het in kaart brengen van wat nu aan orders niet kan worden opgetekend. UFI leden doen overigens meer dan alleen de events voor IT sector. Bij het persbericht zit de calculatie van de leden dat exposanten in APAC tot €13 miljard en in EMEA tot €9,7 miljard aan orders kunnen mislopen. In een schrijven (PDF) aan de EC president Ursula von der Leyen staat  dat de schade voor EMEA eind maart al €5,8 miljard bedroeg.

Het eerste soort schade is daarmee benoemd en van een voorlopig prijskaartje voorzien. De tweede soort schade is echt veel moeilijker te duiden. Die wordt veroorzaakt door het niet kunnen exposeren, houden van roadshows, dealerdagen en dergelijke.

Van enkele hardware vendoren is eerder al vernomen wat het wegvallen van de mogelijkheid tot direct klantcontact voor hen betekent. Geen event of beurs betekent om te beginnen niets kunnen laten zien. Daarachter zit een complexer probleem. Men weet ook niet wanneer die nieuwe producten wel komen. Het zicht op de supply chain is op dit moment nog steeds niet volledig. De productie komt weliswaar weer op gang, maar transport en logistiek blijft een bottle neck voor de assemblage en verzending van eindproducten.

Onzekerheid

De onzekerheid over of en wanneer campagnes weer mogelijk zijn is iets dat hardware distributeurs en resellers in de IT sector bezighoudt. Resellers die op een primeur hadden gerekend moeten terug maar de tekentafel.  Dat leidt tot kosten zonder dat er meer zekerheid komt. Dat is een van vervelendste consequenties van Covid-19. Op veel vlakken en voor veel sectoren is onzekerheid troef.

Mobiele versie afsluiten