Willemsen richt zich in dit boek op het onderwerp betrouwbaarheid met als componenten beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid (BIV). Het onderwerp vertrouwelijkheid is uitgebreid besproken in zijn voorgaande boek “Organisatie van de informatiebeveiliging” maar er is nog genoeg materie om verder op in te gaan als het om het waarderen of het ‘meten’ van de betrouwbaarheid gaat. Hij gaat bewust niet te veel in op de maatregelen die vervolgens genomen kunnen worden om de betrouwbaarheid te waarborgen omdat die niet volledig, actueel of toepassend hoeven te zijn; “In de beperking toont zich eerst de meester” aldus Goethe.
Het doel van dit boek is het kwantitatief maken van de betrouwbaarheid van de informatiebeveiliging. Dat wordt per BIV-component uitgesplitst in een beschrijving van de component, de afzonderlijke aspecten, de onderkende niveaus, het meten van de component en de kengetallen.
Ook wordt daar ingegaan op mogelijke andere componenten die de betrouwbaarheid zouden kunnen bepalen. Vervolgens worden de componenten in samenhang beschreven, het proces weer gegeven om de niveaus te bepalen en het geheel wordt grafisch weergegeven als een gegevensmodel. Dit mondt uit in een spreadsheet dat kan worden ingevuld en aangepast aan de eigen situatie.
Het Boek verwijst naar de website https://www.researchgate.net/profile/Clemens-Willemsen met zelf aan te passen spreadsheets zodat de betrouwbaarheid en de waardering specifiek voor een bepaalde organisatie kunnen worden ingevuld.