Waar staan we nu met IoT? Het succes is nog beperkt.

IoTEr zijn waarschijnlijk honderden rapporten die aangeven dat IoT heel belangrijk gaat worden en IT en connectiviteit gaat doen veranderen. Al die onderzoeken en analyses wijzen naar de toekomst. Bijna nergens wordt aangegeven waar de anno 2020 staan. Is IoT nu al een succes of gamechanger te noemen?

Drie soorten use cases

IoT laat zich indelen in drie soorten use cases. De eerste heeft te maken met gedistribueerde toepassingen met een hoog volume, zoals smart grids en connected voertuigen. Om te functioneren hebben dit soort toepassingen vooral netwerken met grote dekking nodig.

De tweede soort IoT use cases heft betrekking op processen in gebouwen en woningen.  Gebouwautomatisering en consumentenelektronica zijn daar voorbeelden van. Hiervoor zijn geen netwerken met grote dekking nodig. De connectiviteitseisen zijn beperkt. Met Wifi valt hier al een hoop te realiseren, ook al kan er sprake zijn van afgescheiden ruimtes.

En dan is er nog de derde categorie. Dat is vooralsnog alles dat niet tot de eerste of tweede soort behoort. Robotica, parkeermonitoring en moderne reclamezuilen zijn niet geschikt om via Wifi te worden aangestuurd. Een WAN oplossing is logischer, hoewel er ook 4G en 5G voor wordt gebruikt.

Drie soorten en op dit moment is de verdeling daarvan zeer ongelijk. Het is een zeer beperkt aantal IoT toepassingen waarvan beweerd kan worden dat het voet aan de grond heeft. Veel meer dan slimme meters, gebouwautomatisering, alarmsystemen, vormen van cameratoezicht en track & trace in havens is er gewoon nog niet in een dusdanige omvang dat van een doorslaggevend IoT succes gesproken kan worden.

Connectiviteit

Omdat de markt voor IoT in de praktijk nog zo gering is, blijft ook het netwerk verkeer bescheiden. De noodzaak 5G versneld uit te rollen is er wat dat betreft niet. De meeste genoemde bestaande scenario’s komen zonder mobiele connectiviteit uit. Over de echte cases die LoRa netwerken nodig hebben is betrekkelijk weinig te vinden. Ook daar lijkt het nog niet zo hard te gaan.

Waar zit de omzet

De omzet van IoT producten en diensten is ook bijzonder te noemen. Het is een totaal versnipperde markt met honderden aanbieders en heel breed aanbod. De kwaliteitsverschillen zijn nog steeds erg groot en daarmee ook de zorgen om de veiligheid (trefwoord: botnets).

De categorie camerasystemen (CCTV) is een van de oudere IoT toepassingen en ook een van de meest gekochte IoT producten. Het bijzondere hieraan is dat de meeste kopers consumenten zijn. Hierdoor is zelfs de meest IoT omzet enduser omzet. Het bedrijfsleven en de overheid zijn naar omzet gerekend nog steeds kleinere klantgroepen op de IoT markt.

Mobiele versie afsluiten