Vraag naar on premise storage blijft ondanks cloud alternatieven

vier belangrijkste redenen, tenminste een zal verbazen

Forrester en IBM kwamen begin dit jaar met een rapport waarin de markt voor on premise storage staat beschreven. Het geeft antworod op de vraag waarom de cloud niet altijd het betere alternatief is.

Beeld zonder Nederland

IBM-Forrester-Cloud-on-premise-storageZoals vaker gaat het hier om een publicatie (PDF) die maar op een deel van de markt is gebaseerd. Men baseert zich op ruim 300 gesprekken met IT beheerders van grotere organisaties. Nederland is overgeslagen. Het geschetste beeld zal dus weinig overeenkomen met de storage behoefte van de doorsnee Nederlandse MKB’er.

Toch worden met de antwoorden door de grotere IT gebruikers signalen afgegeven die IT partners bekend zullen overkomen. Zo is er de top 4 van argumenten waarom met niet alle storage in de cloud stopt. Veiligheid, kosten, compatibiliteit en performance worden het meest genoemd. Laten we die punten eens beter bekijken.

Security anders

Het eerste punt blijkt heel opvallend weinig met storage te maken te hebben. Omdat men zich zorgen maar om de brede IT security wordt gelden anders besteed. Daarom is er te weinig budget om (alle?) gewenste cloudstorage capaciteit af te nemen. Waarschijnlijk is dit de eerste rapportage waar een bepaald type cloudgebruik staat als het gaat om de andere besteding van de budgetten.

Kosten

Over het tweede punt, de kosten, is hier al vaker geschreven. Voor elke clouddienst geldt dat gebruikers ontevreden zijn over de kosten, of vrezen dat die tegenvallen. Storage is in dat opzicht bijzonder omdat het terughalen van de data een blokkade is.

Compatibiliteit

Voor het derde punt, de compatibiliteit geldt dat 39 procent van de personen dat heeft genoemd dat is fors. Of dat is gebaseerd op eigen ervaringen maakt de publicatie niet duidelijk. Die score is daarbij te lezen als extra steun voor GAIA-X. Dat EU brede initiatief moet immers lock-ins door het ontbreken van compatibiliteit onmogelijk maken.

Performance

Bij 36 procent van de deelnemers geldt dat ze ervaring hebben met afnemende performance van cloud storagediensten. Dit is eveneens een punt dat weinig tot niet eerder is genoemd. Wat de bottleneck veroorzaak en of dat uitsluitend aan de cloud-kant zit blijft onduidelijk.

Wel duidelijk wordt is dat een bepaalde groep (grotere) IT gebruikers schijnbaar goede en deels onverwachte redenen heeft van on premise storage gebruik te blijven maken. Cloud is niet voor alles betere alternatief.

Mobiele versie afsluiten