Vooruitzichten voor overnames in IT

verklaring voor bericht dat Cisco miljarden op tafel legt voor Splunk

De recente aankondiging van Cisco dat het Splunk wil komen leidde onvermijdelijk tot berichten over meer overnames in de IT. Die berichten lijken totaal niet in lijn met de realiteit. De vooruitzichten voor tech overnames zijn namelijk in geen jaren meer zo slecht geweest.

overname-verkoopVolgens dit bedrijf staat de teller voor de waarde van overnamedeals in de tech sector dit jaar 55 procent lager dan een jaar terug (link). Het aantal overnames ligt wel iets hoger. Dat betekent zoveel als dat er weinig grote deals zijn.

Tech sector is een breed begrip, dus er moet beter worden gekeken naar de deals. Vier van de vijf deals hebben betrekking op “consultancy and electronics”. Dat betekent zoveel als dat er nog amper deals tussen security, storage of hardware bedrijven plaatsvinden.

De cijfers per land verschillen, maar overal is sprake van die behoorlijke daling. Dat kan ook niet anders, want overnames met een internationaal karakter zijn in de IT altijd nadrukkelijk aanwezig geweest. Als een deal in Amerika niet doorgaat of door mag gaan, dan is het ook einde verhaal in Europa en omgekeerd.

Andere bron

PWC is een andere bron voor data over M&A. Dat bedrijf heeft een grafiek die een veel minder sterke daling laat zien. PCW ziet tussen het eerste halfjaar van 2022 en 2023 een daling van ongeveer een derde. Bij nadere bestudering blijkt dat die cijfers betrekking hebben op alle sectoren, dus niet alleen tech.

Over de vooruitzichten voor de rest van het jaar schrijft PWC dat de vooruitzichten moeilijk in te schatten zijn omdat private equity bedrijven een andere eisen zijn gaan stellen aan overname kandidaten. Wat dat betreft zijn de kansen op nog veel of grote overnames dus beperkt.

Er is echter een type bedrijf dat volgens PWC goede kansen heeft tot deals te komen. Dat zijn bedrijven met een stevig banksaldo die in de eigen sector willen uitbreiden. Wat PWC in juni van dit jaar als voorspelling in het M&A trendrapport publiceerde is precies wat Cisco doet. Veel bedrijven van het kaliber Cisco zijn er niet en ook dat helpt verklaren waar het aantal grote IT overnames zo achterloopt op voorgaande jaren.

Mobiele versie afsluiten