Voorlopig geen overheidsdata meer naar de Amerikaanse cloud

Staatssecretaris komt tegemoet aan verzoek Tweede Kamer

Het grote nieuws van maandag is dat de Rijksoverheid de verhuizing naar de cloud voorlopig stopt. Dit bericht komt niet geheel als een verrassing, het signaal dat daarmee wordt afgegeven mag niet worden onderschat.

Pauze inlassen

Tweede Kamer

De Volkskrant was maandag de enige krant die met het nieuws kwam. Opvallend, want de het standpunt van de regering is in antwoord op vragen van het Tweede Kamerlid Kathmann gewoon online terug te vinden.

Het is goed dat voor alle overheidsdiensten een pauze wordt ingelast, want alle seinen staan al enige tijd op oranje, zo niet rood.

Te kort door de bocht

Op dat punt slaat de journalist van De Volkskrant trouwens wel de plank mis. In het verder goed leesbare en correcte stuk gaat hij toch echt iets te kort door de bocht met de opmerking: “Veel grote organisaties en buitenlandse overheden als Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, kiezen daarom voor de cloud.” Daarmee wordt gesuggereerd dat elke cloud problematisch is.

Als er twee landen zijn waarbij cloud niet gelijk staat aan Amerikaanse hyperscalers dan zijn het wel Duitsland en Frankrijk. Dat zijn ook de landen met verschrikkelijk complexe regels voor de verschillende lagen van overheden.

Duitsland is zoals bekend ook het land waar StackIT met eigen aanbod de eigen markt – en dan zowel private als publieke – sector bedient. Het is ook het land waar een deelstaat bij de invulling van digitale soevereiniteit kiest voor de cloudbased versie van LibreOffice.

En hoe nu verder?

De Amerikaanse hyperscalers zullen dus de komende weken geen migraties naar hun cloud voor Nederlandse overheden kunnen opstarten of afronden. Daar zullen ze niet blij mee zijn, want zodra de nieuwe president aan het roer staat zal het sentiment eerder slechter worden dan beter. Precies daarom is het goed nu op de pauzekndeelstaatop te drukken. Zo worden voldongen feiten voorkomen die niet in het belang van Nederland, zowel de politiek als de burgers, zijn.

Of dat nu betekent dat StackIT, de Franse varianten daarvan of de bestaande Nederlandse alternatieven meters kunnen maken? Vooralsnog is dat koffiedik kijken.

Mobiele versie afsluiten