Voorbeschouwing halve finales

Tips voor de ITchannelPRO CloudCup

Er zijn nog vier kanshebbers over voor de titel van Europees Kampioen. En daarmee nadert ook de ITchannelPRO CloudCup zijn einde. Vergeet dus niet je voorspellingen in te vullen. Vanavond strijden Italië en Spanje voor een plek in de finale en morgen spelen Engeland en Denemarken om de andere finaleplaats. In deze blog geven we een voorbeschouwing op deze halve finales.

Italië-Spanje

Italië-Spanje is een heuse EK-klassieker. Deze wedstrijd wordt sinds 2008 maar liefst voor de vijfde keer in de laatste 4 EK-edities gespeeld. In 2008 waren er strafschoppen nodig om de ploegen te scheiden en in 2012 troffen beide landen elkaar zowel in de groepsfase (1-1) als in de finale. Die finale won Spanje glansrijk met 4-0, waarmee ze hun tika taka dominantie nog maar eens onderstreepten. Op het vorige EK wonnen de Italianen met 2-0 van de Spanjaarden, waardoor de onderlinge resultaten in balans zijn.

Voor vanavond zijn de Italianen de lichte favoriet. De ploeg van Roberto Mancini steekt in grootse vorm en is intussen al 32 wedstrijden op rij ongeslagen. Op dit toernooi heeft alleen Oostenrijk ze even aan het wankelen gebracht, maar de verlenging bracht redding. Tegen België kwamen de Italianen eigenlijk geen moment in de problemen, waardoor ze vol vertrouwen beginnen aan deze halve finale. Een kanttekening is wel het wegvallen van wingback Leonardo Spinazzola. Hij was dit toernooi de onderscheidende factor met zijn unieke spel. Hij wordt hoogstwaarschijnlijk vervangen door Emerson Palmieri, een linksback met slechts 88 speelminuten in de Premier League voor Chelsea. Kunnen ze met hem het gemis opvangen en doorstomen naar de finale?

Tegenstander Spanje is dit toernooi een totaal onvoorspelbare ploeg. Een moeizaam begin van het EK werd teniet gedaan door een 5-0 overwinning op Slowakije. In de KO-fase heeft Spanje nu al twee keer een verlenging gespeeld. De eerste verlenging eindigde in een spectaculaire 5-3 overwinning op Kroatië en de tweede verlenging resulteerde in een gewonnen strafschoppenserie tegen Zwitserland. Bondscoach Luis Enrique spreekt van cavavoetbal bij de Spanjaarden. Maar waar het spel in de ene wedstrijd sprankelt als een net geopende fles bubbels, kan de volgende wedstrijd zomaar proeven als een drie dagen oud doodgeslagen drankje. Afhankelijk van hun vorm van de dag, kunnen de onvoorspelbare Spanjaarden zomaar eens stunten tegen topfavoriet Italië. Gaat het ze vanavond lukken?

Wembley is het strijdtoneel voor beide halve finales.
Engeland – Denemarken

De wedstrijd tussen Engeland en Denemarken is een ontmoeting tussen twee underdogs. Engeland, het land met de grootste competitie ter wereld, heeft sinds het wereldkampioenschap in 1966 geen eindtoernooi meer gewonnen. De Engelsen wanen zich in hét voetbalwalhalla, maar zijn al 55 jaar zonder internationaal succes. Daar moet dit jaar verandering in komen. “Football is coming home”, als je de Engelse fans moet geloven. De ploeg van Southgate heeft heel veel aanvallend talent, maar het is juist de verdediging die het sterkst presteert. Op advies van data-specialisten laat Southgate veel van zijn aanvallende creatievelingen uit de basis ten koste van controlerende middenvelders Declan Rice (West Ham United) en revelatie Kalvin Phillips (Leeds United). Zij vormen de kern op het middenveld van de ploeg die nog geen tegengoal heeft geslikt. Een winnende coach heeft altijd gelijk, dus Southgate doet er tot nu toe goed aan om Foden, Rashford en Grealish uit de basis te laten. Tegen Denemarken liggen er kansen voor The Three Lions en gesteund door een uitverkocht Wembley is Engeland dé favoriet om de eindstrijd te halen.

Het verhaal van Denemarken is bekend. De ploeg heeft zich magistraal herpakt na de situatie met Christian Eriksen in de verloren openingswedstrijd tegen Finland. Rusland, Wales en Tsjechië werden aan de zegekar gebonden en de ploeg straalt een bepaalde onoverwinnelijkheid uit. Met een herboren Kasper Dolberg in de spits, dromen de Denen van een herhaling van 1992, toen het campingelftal totaal onverwacht Europees Kampioen werd. Er zijn nog meer parallellen tussen 1992 en dit toernooi. Zo werd het doel destijds ook verdedigd door een Schmeichel, had de ploeg geen rugnummer 10 op het veld en waren enkele namen in de selectie Christensen, Christiansen, Jensen, Andersen en Poulsen. De gelijkenissen zijn er. De Deense ploeg is ditmaal verre van een campingelftal, maar is zeker niet de favoriet om de finale te halen. Zorgen zij voor de ultieme verrassing door Engeland op Wembley te verslaan?

Mobiele versie afsluiten