Volop innovatie bij X2com

Achter de schermen is de afgelopen tijd bij X2com ontzettend hard gewerkt aan een groot aantal vernieuwingen. Zo is er een aantal zaken aan het core netwerk aangepast en zijnde datacenters gecentraliseerd. En onlangs ging de totaal vernieuwde partner portal live. Algemeen directeurTom Mulder praat ons bij over de roadmap.

Het is alweer een jaar geleden dat we Tom uitgebreid spraken, vlak voor het Xday Event in Veghel. De corporate identity was vernieuwd, de backoffice strak op orde gebracht en zowel de organisatie als het portfolio waren vernieuwd en uitgebreid. Het afgelopen jaar is hierop voortgeborduurd en is vooral binnen het netwerk een groot aantal vernieuwingen doorgevoerd. “We zijn een eerlijk en transparant bedrijf, dus ik wil er geen geheim van maken dat de weg naar een stabieler, innovatiever en meer schaalbaar netwerk niet altijd zonder slag of stoot is gegaan. Anders zouden onze partners zich ook niet in dit verhaal herkennen. Het hele team van X2com zet zich 24×7 in om alle vernieuwingen zo geruisloos mogelijk te laten verlopen. Onze partners weten waar we naar toe werken en dat hun geduld en vertrouwen oprecht worden beloond. Daarvoor kennen ze ons ook goed genoeg.”

Nieuwe partner portal

Eén van de meest zichtbare wapenfeiten van al dat harde werken is de partnerportal, die na tien jaar aan vervanging toe was. Tom: “De portal is nu klaar om te lanceren en daar ben ik erg trots op. We krijgen positieve reacties van onze partners. De partnerportal is het meest tastbare van onze dienstverlening. Het wordt ineens inzichtelijk dat we op alle fronten aan het vernieuwen zijn en ik merk dat dit onze partners veel vertrouwen geeft.” Er zit een aantal interessante nieuwe features in de portal, waar de partners blij mee zijn, zegt Tom: “Zoals een zeer uitgebreide postcodecheck met tal van relevante informatie over de aansluiting en de mogelijkheid voor uitgebreide rapportages. De nieuwe portal is zeer uitgebreid en tegelijk erg overzichtelijk. Partners kunnen er eenvoudig bestellingen plaatsen en snel overzichten krijgen van onder meer netwerkprestaties en klantgegevens. Ze kunnen hun eindklanten toegang geven tot een eigen omgeving, wat veel handelingen scheelt. Eindklanten kunnen dan rapportages inzien en bestellingen bij de partner plaatsen.”

Betrokken partners

Prettig voor de partners is de mogelijkheid om externe software via API’s te kunnen koppelen. Daar was veel vraag naar. De partners zijn intensief betrokken geweest bij de ontwikkeling van de portal. Tom: “Hun feedback en functionele wensen zijn meegenomen. En dankzij het fors verhogen van onze ontwikkelingscapaciteit hebben we ook hierop goed kunnen presteren. Toekomstige wensen en wijzigingen kunnen partners eenvoudig doorgeven en we hebben de capaciteit om op grote schaal continu door te ontwikkelen. Zo blijven we vooroplopen met onze portal.”

Innovaties aan het netwerk

X2com werkt al ruim een jaar met een roadmap om alle vernieuwingen te begeleiden. Op het moment van schrijven zijn aanpassingen aan het netwerk aan de beurt. Die zijn noodzakelijk, vertelt Tom: “Het bestaande netwerk is in 2016 volledig geüpdatet, maar kon onvoldoende mee met onze groei. Reden om het netwerk te vervangen door een stabieler, innovatiever en beter schaalbaar netwerk op de fundamenten van Juniper. Van de roadmap zijn de eerste twee fases succesvol voltooid. De komende maanden worden de diverse diensten over het netwerk gesegmenteerd, waardoor bij eventuele uitval niet alle diensten daar last van ondervinden.” Daarmee zijn de veranderingen in de core nog niet gedaan, in Q4 is het streven om klaar te zijn voor IPv6. Ook gaat in Q4 het licht uit in het datacenter in Waalwijk. Er is bewust voor gekozen om het datacenter in Rotterdam en Amsterdam verder uit te breiden, zodat in Rotterdam en Amsterdam het netwerk volledig redundant en schaalbaar draait.

Nieuwe proxy

Ook heeft X2com nieuws over de proxy’s: de levensaders van de activiteiten van de telecomleverancier. Het bedrijf is zowel in Nederland als in België volledig over op de nieuwe proxy’s. Dat betreft geen fysieke hardware meer, maar virtuele dataracks, voorzien van de nieuwste technologie en software. Hartstikke toekomstbestendig. Daarnaast heeft X2com de koppeling tussen X2voip en MS Teams gerealiseerd. X2com heeft daarmee een heldere propositie voor MS Teams.

Dynamiek

Wie denkt dat ze bij X2com gaan bijkomen van alle ontwikkelingen, heeft het mis. Zo wordt de vorig jaar gelanceerde mobiele telefoniedienst uitgebreid naar het Vodafone-netwerk, komt mobiele telefonie ook beschikbaar voor partners in België, werkt X2com momenteel hard aan het X2tv-product én komt er een 4G back-up faciliteit. Even op adem komen is er niet bij, want de Nexxt Integrations koppeling is in oktober een feit. “Er is niet alleen veel dynamiek binnen X2com, maar ook binnen de markt, stelt Tom tot slot. “We zijn de laatste negen maanden hard gegroeid met nieuwe partners. Je ziet onrust in de markt door de verschillende overnames en de ontwikkelingen in de netwerken van de andere aanbieders. Partijen zijn op zoek naar toekomstbestendige leveranciers en dan komen ze vaak bij ons uit.”

Mobiele versie afsluiten