Volgens Cockroach Labs is GCP het beste hyperscale cloud platform

maar wel met een kanttekening

cockroachDB_logo700De beste hyperscale cloud aanbieder bestaat niet, dat is een van de conclusies uit het recente rapport van Cockroach Labs. Het bedrijf heeft de prestaties van de drie grote Amerikaanse aanbieders gemeten en moest vaststellen dat het schijnbaar onmogelijk is op alle punten als beste uit de bus te komen. Wie ondanks dat de meeste punten haalt zal verbazen.

Cockroach is geen onderzoeksbureau. Het bedrijf is bij enterprises bekend door CockroachDB, “the most highly evolved cloud-native, distributed SQL database on the planet.” Deze toepassing en het soort klanten maakt dat het veel met de hyperscale infrastructuur te maken heeft. Dit zorgt er weer voor dat het ervaring heeft met de meest uiteenlopende bottlenecks.

Top 12 criteria

Die kennis is omgezet in een top 12 van criteria. Dit zijn echt zinvolle punten waar iedereen die twijfelt tussen AWS, Azure en GCP naar moet kijken. De bevindingen van Cockroach zijn terug te lezen in dit document, een PDF van 25 pagina’s dat vrij mag worden verspreid (Creative Commons)

De afgebeelde top 12 is overigens een beknopte samenvatting van de resultaten. In het rapport is bijvoorbeeld te zien dat de performance van zowel Intel als AMD CPU’s zijn gemeten. Daarbij is men uitgegaan van verschillende modellen met een 1 core en een 16 core CPU. De verschillen zijn groot, maar dat zal niet verbazen.

Score als leidraad

In de 2021 meting van Cockroach komt de cloud van Google (GCP) voor het eerst al beste uit de bus. Dat zal verbazen. Het is nadrukkelijk niet zo dat GCP op alle punten de concurrentie achter zich laat. GCP is op 5 van de 12 criteria de beste. Bij 6 van de 12 neemt het een tweede plek in. Dat betekent dus ook dat Google maar op een punt zowel AWS als Azure voor zich heeft.

AWS heeft daarentegen 7 van de 12 keer een lagere score dan de twee concurrenten. Het scoort vooral door kosten die tot 12 procent (GCP) of 35 procent (Azure) lager zijn. Een lage prijs is natuurlijk belangrijk, maar performance is dat voor sommige workloads ook. Daar laat AWS de meeste steken vallen. Dat zal dan ook een van de redenen zijn waarom in bepaalde sectoren Azure het beduidend beter doet dan AWS.

De metingen laten dat geen van de drie aanbieders altijd het beste scoort. Het hyperscale cloud aanbod mag dan wel vooral standaard zijn, voor de gebruikers blijft het zaak zelf op onderzoek uit te gaan. De metingen van Cockroach zijn daarbij als leidraad te gebruiken.

Mobiele versie afsluiten