Vodafone biedt klanten nu al 5G

Ook Vodafone doet mee aan de race naar 5G en zegt in een persbericht nu al en zonder meerprijs 5G te aan te bieden aan klanten met een geschikt toestel en een 5G-abonnement. De operator claimt in een persbericht bovendien ‘als eerste’ een landelijke dekking te kunnen bieden door een ‘versnelde uitrol’ van zijn bestaande 5G-netwerk.

Vodafone lanceerde eind april op beperkte schaal 5G via het eigen GigaNet-netwerk. Het streven was om eind juli bereik te bieden aan het overgrote deel van Nederland. Dit doel is volgens het persbericht eerder deze week al behaald, wat inhoudt dat ruim 80 procent van de Nederlandse populatie 5G binnen bereik heeft. Op de 5G-dekkingskaart is de actuele geografische dekking in Nederland te zien.

Via 5G kunnen klanten nu al piek-downloadsnelheden op het Vodafone-netwerk behalen van circa 650Mbps. Met de nieuwste netwerk- en toestelsoftware zijn recent 5G-downloadsnelheden van ruim 1Gbps gemeten in het Vodafone Test Center. Dit komt binnenkort ook voor klanten beschikbaar en ligt ruim boven de maximale 350Mbps van de huidige 4G abonnementen. Met daarbij een 30 procent kortere responstijd (latency), biedt 5G aan klanten nog soepeler dataverkeer via het krachtige GigaNet (het gezamenlijke netwerk van Vodafone en Ziggo).

Voorsprong uitbouwen

Marcel de Groot, directeur consumentenmarkt van VodafoneZiggo, is trots op de voorspoedige uitrol. “Ons bestaande antennepark is in hoog tempo getransformeerd tot een innovatief 5G-netwerk dat heel Nederland beslaat. Zo kunnen nog meer van onze klanten deze verbeterde netwerkprestaties ervaren. Tegelijk hebben we internationale roaming-afspraken, zodat 5G voor Vodafone-klanten ook al beschikbaar is in Duitsland, China, Saudi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten en Taiwan. Binnenkort volgen Australië, Nieuw-Zeeland, Hongarije en Turkije en later dit jaar Groot-Brittannië, Roemenië, Ierland, Spanje en Italië.”

Meer 5G-toestellen en hogere snelheid

Klanten kunnen bij Vodafone kiezen uit steeds meer 5G-toestellen die spectrumdelen ondersteunen. Naast de verkrijgbare Samsung Galaxy S20-reeks en Oppo Find X2 Pro, is de Sony Xperia X1 II nieuw in het assortiment, inclusief software voor gebruik in Nederland. Andere toestellen zijn op dit moment in de testfase en volgen binnenkort, waarmee het assortiment 5G-toestellen verder uitbreidt. Vodafone activeerde 5G met spectrumdelen via zijn bestaande masten en beschikbare frequenties. Deze aanpak is een volwaardige vorm van 5G die voldoet aan de specificaties van de 3GPP-release 15.

Bron: Vodafone

Lees hier over de veiling van 5G-licenties

Mobiele versie afsluiten