In een week tijd is door VMware, Oracle en Google hetzelfde nieuwtje met de pers gedeeld, we komen met een Europese cloud. Wie nog twijfelde aan het effect van de AVG. Kijk goed naar wat er nu gebeurt en hoe het cloudaanbod in hoog tempo verandert.
Deals bekendmaken
Drie grote Amerikaanse bedrijven hebben kort na elkaar internationale events gehouden. Het moment voor ze om nieuwe diensten en producten bekend te maken en interessante deals. Bij de deals die bekend zijn gemaakt valt op dat ze er alle drie voor kiezen meer samen te werken met telco’s en andere spelers die dominant zijn in een Europees land. Google en Thales is daar een voorbeeld van. Oracle is trots zaken te kunnen doen met Telecom Italia. VMware stipte onder andere een deal met Telefonica uit Spanje aan.
Wie de persberichten en de publicaties voor de aandeelhouders goed doorneemt ziet nog meer overeenkomsten. Alle drie partijen benadrukken op hun eigen manier dat ze met Europese partners werken om tot een Europese cloud oplossing te komen. Voorbij is de fase dat het “hyperscale”, het “mondiale” of zelfs maar het “internationale” karakter van de deal voren werd geschoven. Ze doen er nu echt alles aan om het Europese aspect van de deals te benadrukken.
Amerikaanse pers
In de Amerikaanse pers (niet alleen de tech pers!) is dit ook opgevallen. Journalisten stellen verbaasd vast dat de Amerikaanse giganten het aanbod aanpassen om aan de eisen van de Europese landen te kunnen voldoen. De lezers wordt verteld dat het voornamelijk te maken heeft met de GDPR (AVG). Enkele journalisten leggen ook nog de link met de Amerikaanse CLOUD act en de afgeschoten Safe Harbour deal uit.
Voor Europese bedrijven en burgers is wat er gebeurt belangrijk. Dit is meer dan een knieval van Amerikaanse bedrijven voor de AVG en andere regels uit Brussel. We zien hier niets anders dan de segmentatie van cloud ontstaan. In China en Rusland is het al enige tijd wettelijk verplicht data van burgers buiten de landsgrenzen op te slaan. In de EU zien we nu eigenlijk effectief het zelfde gebeuren (ook al is de directe aanleiding wel anders). Onder druk van de AVG en het ontbreken van een opvolger voor Safe Harbour nemen steeds meer bedrijven het zekere voor het onzekere. Ze eisen dat de data in de EU blijft.
Amerikaanse aanbieders zien dat ze de dienstverlening moeten aanpassen. Met alleen het inrichten van een paar EU cloudzones is het probleem niet geheel opgelost. De ondersteuning moet ook meer Europees worden. Daarom zoeken deze partijen allemaal lokale partners in het cloud ecosysteem om tot een dedicated Europees aanbod te komen.