Dinsdagavond heeft de luchthaven van Genève twee uur lang geen vluchten verwerkt door wateroverlast. Zware regen zorgde niet alleen voor natte landingsbanen, een deel van het datacenter van de verkeersleiding liep onder.
Kelder
In het persbericht dat is verspreid over het noodgedwongen sluiten van de luchthaven staat te lezen dat een zware onweersbui leidde tot overstromingen in de kelder van het Zwitserse luchtverkeersleidingscentrum in Genève. Hierdoor werd de koeling van het datacenter verstoord. Dat leverde het risico van oververhitting van de luchtverkeersleidingssystemen.
Zonder die systemen mag een luchthaven geen vluchten verwerken. Men kan overschakelen naar een handmatig systeem maar dat is schijnbaar niet overwogen. Toestellen die wilde landen zijn naar andere vliegvelden uitgeweken.
Na twee uur was de overstroming verholpen. Hoe dat is gegaan wordt niet uitgelegd. De te koelen servers zijn weer aangeslingerd en voorzichtig belast tot 50 procent. Dat is verder verhoogd. Woensdag rond de middag was er 70 procent capaciteit.
Tweede storing in korte tijd
De luchtvaartsector rekent default met behoorlijke marges en veiligheid helemaal bovenaan. Begrijpelijk dus dat men gefaseerd opstart. Dit is de tweede IT gerelateerde storing in evenveel weken voor Genève. De vorige keer moest Skyguide, de nationale luchtverkeersleiding het luchtruim van heel Zwitserland op slot zetten.
VU Amsterdam
Een bijzonder incident dat nooit eerder is voorgekomen? Dichter bij huis, om precies te zijn het VU ziekenhuis in Amsterdam heeft een gesprongen waterleiding in 2015 geleid tot een schadepost van 50 miljoen Euro. Dat is inmiddels bijna vergeten, maar dat zorgde bij menig ontwerper van serverruimtes in Europa voor slapeloze nachten dan wel verbijstering. Tijdens het herstel van de schade van die wateroverlast zijn aanpassingen doorgevoerd aan de IT locaties van het ziekenhuis.
Voor DR en BC professionals zijn dit soort incidenten zeer leerzaam. Met het oog op NIS2 is het ook interessant.