Verslag Microsoft WPC 2016: Digital transformation

Deze maand hield Microsoft de Worldwide Partner Conference (WPC 2016) in Toronto. Leo van Schie van Partner Performance was een van de 500 aanwezige Nederlanders. Speciaal voor TBMnet hier zijn verslag.

Je neemt een stadion, vliegt 20.000 ICTers in, waaronder meer dan 500 Nederlanders en opent niet met de nieuwe versie van Windows of Office maar met kinderen die zingen over diversiteit en kansen. De opening van de WPC Worldwide Partner Conference van Microsoft. Het geeft een mooi beeld van het bedrijf dat zich de laatste jaren opnieuw heeft uitgevonden. De opeenvolgende CEO’s zijn elk een mooi beeld van de periode: De opper-nerd Bill Gates, de stamper Steve Ballmer en nu de visionair Satya Nedalla.

Microsoft werd een aantal jaren geleden bijna afgeschreven als serieuze Cloud-speler achter Google. Vandaag zijn de rollen compleet omgedraaid en is Microsoft een voorbeeld van een bedrijf dat open is; samenwerkt met concurrenten als Dropbox en Facebookdat; een voorvechter is van de bescherming van rechten in de digitale wereld; en ook succesvol is met innovatieve producten.

Op de conferentie worden traditiegetrouw veel nieuwe aankondigingen gedaan. Centraal staat de digitale transformatie waarin data steeds prominenter van belang is voor bedrijven en consumenten. Met het aansluiten van nieuwe devices onder de noemer Internet of Things (IoT) neemt dit belang alleen maar toe. Key is dan ook voor elke organisatie om grip te houden op haar data, deze te beveiligen en er optimaal gebruik van te maken.

Dynamics 365

Na Office 365 wordt nu ook het Navision-portfolio naar de Cloud gebracht onder de naam Dynamics 365. De toegankelijkheid wordt verzorgd door de analytics tool PowerBI. Dat laatste wordt verder geïntegreerd met de digitale assistent Cortana.

Data uit diverse bronnen wordt gecombineerd om een bedrijf te sturen op basis van goede informatie. Hier vind je ook de reden van de recente aanschaf van LinkedIn door Microsoft. De assistent die op basis van gegevens uit Outlook begrijpt wat je nodig hebt voor een afspraak. Gegevens over de actuele verkeersdrukte, de klantgegevens uit CRM online en gegevens van de deelnemers aan de meeting uit LinkedIn. Volledig geautomatiseerd.

Een ander hoogtepunt is de verdere ontwikkeling van de Hololens. De Hololens combineert de echte wereld met de virtuele wereld: de mixed reality. Een mooie toepassing is training. Bijvoorbeeld een producent van hoogwaardige, technologische producten als vliegtuigmotoren. Een nieuwe motor als studieobject is kostbaar. Er wordt dan ook veel geoefend met oudere modellen. Met de mixed reality heb je de nieuwst techniek in de virtuele wereld. Je kunt kijken, experimenteren en testen op een levensecht virtueel model.

Aankondigingen op Microsoft WPC 2016

Traditioneel worden er op de WPC ook vele grote en kleinere aankondigingen gedaan van nieuwe diensten, producten of features. Hierbij een selectie van het nieuws van deze editie.

Het toverwoord op de WPC was platform. Voor elke productgroep wordt gedacht in platformen. Het Windows 10-platform dat voor alle (Microsoft) hardware beschikbaar is (Surface, Surface Hub en Phone). Een ontwikkeling in het platform is dan direct voor alle ondersteunde devices beschikbaar. Dit geldt ook voor het Office 365-platform en het Dynamics 365-platform.

Windows Enterprise als service

Op 29 juli verloopt de mogelijkheid om Windows 10 gratis te installeren als update van een vroegere versie. Nieuw is dat Windows Enterprise ook als service zal worden aangeboden. Ook hier betalen naar gebruik en altijd de laatste versie van de software beschikbaar. De Enterprise-versie biedt aanvullende beveiligingsmogelijkheden waaronder encryptie. Op 2 augustus komt bovendien de Anniversary update beschikbaar met onder andere verbeterde security en veel meer mogelijkheden voor de Pen in combinatie met de Surface en alle andere hardware-platformen. Ook de digitale assistente Cortana heeft weer bijgeleerd.

Mobile Device Management

De steeds toenemende bedreigingen van internetcriminelen vragen ook om een continue aanscherping van de beveiligingsmaatregelen. Met name de mobiele devices vragen aandacht. De Enterprise Mobility Suite (EMS) wordt verder uitgebreid met onder andere geavanceerd Mobile Device Management. Voor medewerkers die een telefoon zowel zakelijk als privé gebruiken maakt EMS het mogelijk de zakelijke data op de telefoon te beschermen in samenwerking met een rechtenstructuur. Ook deze security wordt als dienst aangeboden.

Presentatie Chief Legal Officer

Een absoluut hoogtepunt was dit jaar weer de presentatie van Brad Smith, de CLO (Chief Legal Officer) van Microsoft. Hij besprak de steeds toenemende druk van overheden om meer persoonlijke data te delen en de acties die Microsoft, vaak samen met concurrenten als Apple en Google, onderneemt om hier een weerwoord op te geven.

Een groots en levendig congres. Content, netwerken en ontspanning. Volgend jaar in Washington.

Leo van Schie

Partner Performance | SaaS4Channel | New Media 2Day

Mobiele versie afsluiten