Met elf sprekers en 130 bezoekers uit alle deelgebieden laat het eerste Jaarcongres Circulaire-IT duidelijk zien dat professionals smachten naar het delen van kennis. De interesse voor circulariteit in de ICT -variërend van refurbished en recycling tot ITAD en levensduurverlening- is de laatste tijd sterk toegenomen.
Vanuit de grootzakelijke markt kwamen Harald Tepper, Global Lead Circular Economy, EcoDesign & ESG Transformation van Philips en Jeroen Cox, Strategic Lead Energy & Environment van KPN, vertellen over hoe hun respectievelijke bedrijven het thema zien en zowel intern als extern hun duurzame beleid vormgeven. Philips, dat zich de afgelopen tien jaar compleet is gaan specialiseren in medische apparatuur, ziet dat medische instellingen het onderwerp erg serieus nemen. “De helft van onze vergaderingen gaan ondertussen over onze duurzaamheids- en ESG-strategie”, zo vertelt Harald. “Ziekenhuizen zeggen: we willen gezonde mensen op een ongezonde planeet zeggen.” De vraag is echter hoe je doelen stelt. “We hebben een doelstelling om bijna 100 procent circulair te zijn”, zegt Cox. “Dat hebben we natuurlijk bij lange na niet gehaald. Dat was in 2016 wel bedacht, omdat het gewoon de ‘north star’ voor ons was.” Door de doelstelling zo hoog mogelijk te zetten, maximaliseer je uiteindelijk ook het resultaat.
Maar het bedrijfsleven laat zich niet alleen leiden door goede voornemens. Het beïnvloeden van wet- en regelgeving in Europa is voor de circulaire branche minstens even belangrijk. Het is een lobby die nu pas een beetje van de grond komt. Jan Hoogstrate van Free ICT Europe deed zijn presentatie over wat in Europa speelt en wat er nog moet gebeuren. Een andere vertegenwoordiger met een presentatie was Augustin Becquet, de voorzitter van EUREFAS en ook CEO van de Franse refurbished martkleider Recommerce. Beiden geven aan dat de Right to Repair een belangrijke slag is voor de branche. “Dat is een sleutelonderwerp”, stelt Augustin. “We moeten in staat zijn hardware te repareren.” Tegelijkertijd vinden beiden ook dat de recente richtlijn die dat regelt nog steeds enkele gaten heeft.
En dan is er de branche zelf. Leendert van Houwelingen, Commercieel Directeur bij NEG-ITSolutions, legt uit hoe lifecyclemanagement werkt en op welke manier dit de circulariteit bevordert. “Er zijn vooroordelen over verlenging levensduur en refurbished”, zegt hij. “Bedrijven zeggen dat ze hun devices niet voor niets na drie jaar de deur uit doen. Daar hebben wij onze dienstverlening op aangepast. Wij zien een trend van tijdsgebonden naar datagedreven vervanging. Als een apparaat werkt en past in de IT-omgeving van een bedrijf, waarom dan vervangen?”
“Slechts drie maanden later gingen we totaal door het dak. Je hebt het over een anti-cyclisch model waar we met de circulaire IT in zitten. In hoogconjunctuur is er aandacht voor ESG, duurzaamheid, beter doen voor de toekomstige generatie. Maar bij laagconjunctuur of recessie is er veel meer aandacht voor het prijsniveau van refurbished ten opzichte van de primaire markt.
dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine 01-2023, het Circulaire-IT Congres 2023 vindt plaats op 14 november