Het alweer vierde Circulaire-IT Community Netwerk Event op 30 mei in het Maarten Martenshuis op Landgoed Zonheuvel in Doorn zorgde met twee presentaties en een paneldebat voor een levendige discussie over de rol van de overheid en aanbestedingen voor de circulariteit van ICT.
Uitgever Eric Luteijn opende de bijeenkomst door terug te kijken op de groei van de Circulaire IT-community. Hij merkte op dat er steeds meer interesse is voor het onderwerp. “Voor het eerst hoorde ik erover zeven jaar geleden, maar het bleef lang onder de radar”, vertelde hij. “Maar sinds de COVID-periode begint het tractie te krijgen. Een jaar geleden hielden we onze eerste bijeenkomst voor 25 man.” Deze keer waren er 65 mensen aanwezig voor het middagevent, om te luisteren naar presentaties door Edwin van Merriënboer van Axians en Tieneke Breemhaar van WayToSustain, die richting geeft aan de Werkgroep Verduurzaming ICT Rijk. Eric kondigde ook het congres aan dat op 14 november plaatsvindt, met als ambitie om vierhonderd mensen te trekken. Sprekers van onder meer de Rijksoverheid, Rijkswaterstaat, ABN AMRO en Foxway zijn reeds bevestigd, maar de ambitie is ook om meer eindgebruikers naar binnen te krijgen.
Axians: Duurzaamheid in het DNA
Edwin van Merriënboer, Directeur en Sustainability Ambassadeur bij Axians, sprak over de duurzaamheidsinspanningen van zijn organisatie. Hij benadrukte het belang van betrokkenheid van alle medewerkers en het integreren van duurzaamheid in het beleid van de organisatie. Het moederbedrijf Vinci heeft meerdere concrete doelstellingen, zo noemt hij: Act for the Climate, dus het terugdringen van de uitstoot, de circulaire economie en het in stand houden van de biodiversieteit. “We hebben binnen de organisatie een netwerk van ‘Green Ambassadors’ opgezet om iedereen met ideeën bij elkaar te brengen”, zegt hij. “Vier keer per jaar wordt hierover een brainstorm gehouden. Wat we willen voorkomen is een typische top-down benadering. De goede ideeën die leven willen we concreet maken.”
Rijksoverheid: projecten en uitdagingen
Tieneke Breemhaar spreekt over het belang van duurzaamheid en circulariteit. Ze legt uit dat duurzaamheid een complex begrip is, vooral binnen een grote gelaagde organisatie zoals de overheid. “Het is niet zo dat één iemand het beleid kan bepalen”, vertelt ze. “We hebben zeer concrete doelen gesteld, waarbij we ons richten op gebruiksduur verlenging en het ontdubbelen van ICT-middelen.” Ook noemt Tieneke de inzet van immersion cooling voor de datacenters als projectvoorbeeld.
Vooral voor circulariteit geldt dat nog bepaald moet worden hoe we het verminderen grondstoffen gaan meten zodat we de doelstelling van het om in 2030 50 procent minder gebruik van grondstoffen gaan realiseren. Dit is een van de vraagstukken waar de Werkgroep zich nu mee bezighoudt. Want het is geen eenvoudig begrip.
Levendige paneldiscussie
Beide presentaties mondden uit in een levendig debat met aanwezigen in de zaal, dat doorging tijdens de paneldiscussie. Naast Edwin en Tieneke deed ook John van der Ree, business development manager bij Fairphone hieraan mee. De deelnemers delen hun ervaringen met aanbestedingen, iets dat zeer bruikbaar is voor de toekomst, net als andere adviezen voor wat in de toekomst nodig is voor de branche. Belangrijke conclusie: de overdracht van kennis en bewustwording over duurzaamheid blijven sleutelpunten.
Er was ook ruimte voor verschillende powerpitches en werden verschillende initiatieven gepresenteerd, waaronder een energiebesparende PDU-unit van Max Dekkers van Mains Solutions, Joost Walterbos van de Hedgehog company voor strategieën voor duurzaamheid en metingen binnen organisaties en LCA’s, en Joost van der Have de A&M Groep over hoe zij recycling en hergebruik aanpakken. Verder lieten ook Merit van Breukelen van Stichting Allemaal Digitaal, Reinoudt Klokke van Reuzado en Koen van Klinken van Easy Hardware Trading van zich horen over hun activiteiten en business. Job Witteman vertelde kort over de liquid-coolingoplossing van zijn bedrijf iXora.
Al met al laten de presentaties zien dat er een groeiende belangstelling is voor circulaire IT en dat zowel bedrijven als overheidsinstanties zich inzetten voor duurzaamheid en circulariteit in de ICT-sector. Het meten en rapporteren van resultaten blijft een uitdaging. Maar er worden concrete stappen gezet om deze doelen te bereiken.
Het volgende Circulaire-IT Community Netwerk Event vindt plaats op 19 september.