Verplichte USB-C stekker stap dichterbij

Een paar dagen terug heeft de Europese Raad de standpunten over opladers en de USB-C stekker bekend gemaakt. Die standpunten zijn gelijk aan die van het Europees Parlement. De verplichte EU standaard is daarmee weer een stap dichterbij gekomen.

Plan EP

USB-CVorig jaar heeft ITchannelPRO geschreven over het plan van de EU een einde te maken aan de wirwar van opladers en laadsnoeren. Het Europees Parlement (EP) was toen al tot de conclusie gekomen dat USB-C als verplichte en enige toegelaten stekker de oplossing was. Met één type stekker komt de noodzaak elke keer een nieuwe lader mee te leveren te vervallen. Dat scheelt een ongekende hoeveelheid e-waste.

Voor die aanpak was er in het EP een grote meerderheid. De boodschap was duidelijk en de vertegenwoordigers van de Europese Raad, dat zijn de regeringsleiders van de lidstaten, zijn tot het zelfde oordeel gekomen.

Concreet

Concreet betekent dit dat er nu snel Europese wetgeving kan komen die USB-C verplicht stelt. In die wet komt ook te staan dat verkopers van devices gebruik moeten maken van een standaard pictogram dat aangeeft of in de verpakking een lader aanwezig is. Omdat de vereiste laadstroom voor devices kan verschillen komt ook daar een eenheidspictogram voor. Met die twee stickers kan de particuliere en zakelijke klant een duidelijke keuze maken.

USB-C ook voor B2B

Dat laatste verdient nog iets meer aandacht. De meeste aandacht gaat ook nu weer uit naar de burgers van de EU. De verplichte USB-C stekker gaat echter voor heel veel categorieën devices gelden. Daarom krijgen B2B importeurs, distributeurs en handelaren ook met deze regels te maken.

In de strijd tegen e-waste is deze stap net zo simpel als belangrijk. Als er minder laders worden geleverd groeit die afvalberg vanzelf minder snel. Het gaat zelfs lonen laders en snoeren van een betere kwaliteit te leveren.

Mobiele versie afsluiten