Afgaand op de melding van de NOS is er in de Tweede Kamer waarschijnlijk een meerderheid voor een verbod van TikTok op diensttelefoons. Voor 140.000 ambtenaren zou dat betekenen dat zijn het programma niet meer kunnen gebruiken. Dit kunnen we zien als een losstaand verbod, maar ook als startpunt voor een kritische discussie over diensttelefoons en andere hardware.
India
Amerika
Waar het Indiase complete verbod nog kan worden gezien als een component van de permanente politieke strijd met China, speelt er in Amerika iets anders. De vorige president heeft er een show van gemaakt, waardoor de belangrijkste redenen voor een verbod zijn ondergesneeuwd. TikTok kan data naar China sturen of toegankelijk maken voor onbevoegde meekijkers. Dat dit gebeurt en gebeurde trekt de meeste aandacht. Minstens zo belangrijk is echter dat het algoritme bewust wordt ingezet tot beeldvorming en manipulatie. Bij andere socialmedia netwerken, Twitter en Facebook voorop, speelt dat ook, maar daar valt het meer op dus is de impact schijnbaar geringer.
Campusnetwerken
In Amerika geldt het verbod op TikTok inmiddels voor federale ambtenaren en in sommige staten voor de lokale ambtenaren. Daarnaast wordt het verbod de app op smartphone, tablet, computer te hebben steeds verder uitgerold over onderwijsinstellingen. Voor onderwijsinstellingen is dat verbod erg makkelijk op te leggen. De campusnetwerken blokkeren toegang tot het social media platform op de zelfde manier als dat toegang tot illegale content onmogelijk wordt gemaakt.
Begin van het einde?
Het Nederlandse plan lijkt niet voor filtering op netwerkniveau te pleiten, maar voor een verbod de app op het device te hebben. Dat is een nette en ook goed te controleren aanpak. Maar, zo zullen critici zeggen, is dit niet het begin van het einde? Nu TikTok en wie volgen er dan nog meer?
Er valt wat te zeggen voor die zorg, maar dan wel om een totaal andere reden. Het gaat hier over een groep met een diensttelefoon. De werkgever bepaalt waarvoor die mag worden gebruikt en wat er op mag staan als apps. Dat zakelijk en privé door elkaar lopen is onvermijdelijk. Reken maar dat op veel zakelijke telefoons vakantiefoto’s staan. Dat is nog redelijk onschuldig, maar hoe zit het met de telefoons verstrekt door werkgevers zonder een helder beleid en toezicht? Wil je als werkgever dat je personeel op de telefoon die jij beschikbaar stelt apps installeert om te gokken of crypto te kopen om maar eens wat te noemen?
TikTok discussie breder trekken
Die vraag is oud, de gebruikte voorbeelden zijn van recentere datum. Voorheen was “in de baas zijn tijd” bestellen bij Wehkamp of de bankzaken doen not done. Nu is er veel meer mogelijk en de risico’s zijn veel groter. Malware voor mobiele apps zijn nu een serieuze bedreiging en steppingstone om illegaal toegang te verkrijgen tot bedrijfsnetwerken. Alleen al daarom is het goed de discussie over TikTok op diensttelefoons breder te trekken. Is het wel logisch gemengd gebruik van devices te blijven toestaan, moet het werken met inlogprofielen vaker verplicht worden en wat doen we met de olifant in de kamer die BYOD heet?