Uptime instituut over datacenter trends 2020 – niet alles gaat zo snel

Uptime Institute Logo

De afgelopen week is het Uptime instituut gekomen met de resultaten van het onderzoek naar datacenter trends, voorvallen, incidenten en efficiency. Het rapport van 32 pagina’s is terug te vinden onder de naam “Global data center survey 2020”. Dit artikel zoomt in op de eerder genoemde trends die langzamer verlopen dan de markt hoopt of verwacht.

Brede input

Ook deze tiende editie van de global data center survey kon weer rekenen op veel belangstelling. 846 personen hebben tenminste een vraag ingevuld. Een kwart daarvan gaf aan in Europa werkzaam te zijn. De VS en Canada zijn met 28% maar iets groter. Dat is belangrijk te weten, er is niet een regio die door een groot aantal respondenten het beeld vertekend. Dit was bij eerdere edities en ook bij andere onderzoeken wel het geval.

Het is eveneens goed te zien ruim een kwart van het input afkomstig is van colo, multi-tenant datacenters. Dit is duidelijk de grootste groep, want weer voorkomt dat een groep gebruikers in plaats van aanbieders voor rare uitkomsten zorgt. Kortom de input komt van een brede en goed samengestelde groep.

Langzaam

Enterprise

Er valt veel te halen uit de rapportage. Dit artikel gaat in op enkele langzame veranderingen. Het eerste dat dan opvalt is dat het eigen enterprise datacenter nog steeds bestaansrecht heeft. Van grote gebruikers met bekende namen valt vaak te lezen dat ze naar de cloud gaan over alles extern beleggen. De realiteit is toch iets anders. Nog steeds is meer dan de helft van de workloads in de eigen serverruimtes en datacenters ondergebracht. Het tempo van écht outsourcen ligt veel lager dan voorheen werd ingeschat.

Edge

Wat ook langzaam gaat is het inzetten van edge datacenters. Die trend komst al zeker vijf jaar voor in rapporten en publicaties. Het Uptime instituut gaat er nu van uit dat – ondanks de eerste 5G deployments en het toenemende gebruik van IoT – pas in 2022 de markt voor edge computing in beweging zal komen.

PUE

En dan is er nog het verbeteren van het stroomverbruik dat langzaam tot stilstand is gekomen. Uiteraard wordt de eigen indicator PUE ratio gebruikt om aan te geven wat de trend bij het stroomverbruik van datacenters is. Op de PUE is de nodige kritiek mogelijk, maar voor de grafiek die wordt getoond maakt dat verder weinig uit.

De conclusie is dat de datacenter PUE na een korte verhoging weer op het 2018 niveau is beland, dat is niet echt een trend. Voor de korte termijn is dat goed, maar niet voor de langere periode niet. De verbetering van de PUE ratio gaat namelijk ook steeds langzamer. De quick wins zijn behaald en inmiddels zorgt onder andere de verhoging van de server en rack density voor weer opwaartse druk.

In het rapport is veel terug te vinden over incidenten. Die zijn leerzaam. Dat kan ook gezegd worden van de drie hierboven genoemde trends in datacenters. Bepaalde ontwikkelingen gaan niet meer snel. Of dat wenselijk valt buiten de scope van de rapportage. Het is wel iets om over na te denken.

Mobiele versie afsluiten