Twee redenen waarom Nederland naar Facebook moet kijken

AVG en datacenters

De afgelopen twee dagen heeft Facebook om twee verschillende redenen de pers gehaald in Nederland en de rest van de wereld. Voor beide gevallen geldt dat burgers, bedrijven en politici in dit land hier serieus naar kijken.

Rechtszaak tegen Facebook

facebook datacenterWoensdag heeft de Rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in een zaak aangespannen tegen de drie rechtspersonen Facebook. Eisers zijn m,eerder partijen (“collectieve actie”) onder de naam Data Privacy Stichting.

Het is een lang vonnis waar echt heel veel duidelijk in staat beschreven. De rechter geeft de Stichting op de meeste punten gelijk. Belangrijkste is dat Facebook en consorten gedurende 10 jaar onrechtmatig heeft gehandeld door de privacyrechten van de personen die door de Stichting worden vertegenwoordigd te hebben geschonden. Anders geformuleerd: “Persoonsgegevens van gebruikers werden verwerkt voor advertentiedoeleinden terwijl dat in dit geval niet mocht”

Facebook is veroordeeld in de kosten van de procedure, maar dat is verder een detail. Veel belangrijker is dat we nu eindelijk weten of een collectieve actie tegen dit soort partijen een kans van slagen heeft (antwoord: ja) en of er meer mogelijk is dat klagen bij de AP als de AVG wordt overtreden (antwoord: ja).
Er zijn nog wel meer belangrijke punten in het vonnis en daar zal door deskundigen de komende tijd nog het nodige over worden gepubliceerd. Dit is voor juristen uitermate nuttige jurisprudentie, want op een aantal punten zijn de piketpaaltjes geslagen. Dat betekent dus ook dat consumenten en juristen beter kunnen inschatten wanneer het loont een partij die de AVG aan zijn laars lapt voor de rechter te slepen.

Ontslagrondes

De andere zaak waar Facebook een hoofdrol in vervult gaat over de nieuwe ontslagronde bij het socialmedia bedrijf. Iedereen heeft kunnen zien dat er nu 10.000 banen worden opgeheven en dat 5.000 vacatures worden ingetrokken.

Een snelle rekensom leert dat het bedrijf in minder dan een half jaar een kwart van het eigen personeel buiten de deur zet. De omvang van het banenverlies bij derden is niet bekend. Wel bekend is dat het bedrijf minder nieuwe diensten in de markt zal zetten. Achter die mededeling zit iets dat de Nederlandse markt indirect raakt en dat heeft te maken met Zeewolde.

Datacenters

Wat het Facebook bedrijf doet is niet alleen het aantal kantoorbanen drastisch verminderen en het portfolio verkleinen. De vraag naar datacenterruimte en diensten neemt hierdoor ook af. Van alle woeste plannen op meerdere plekken in Europa hyperscalers neer te zetten is al enige maanden niets meer vernomen. Via de corporate website zijn er nog maar open 2 vacatures voor DC personeel in Europa. Dat is het enige dat op dit moment verwijst naar DC activiteiten van het bedrijf in dit deel van de wereld.

Met de kennis van nu mag Nederland blij zijn dat in Zeewolde geen schop in de grond is gegaan voor Facebook hyperscale datacenter. In een aantal Amerikaanse staten is het een ander verhaal. Daar moet men met lede ogen toezien hoe de bouw op een lager pitje is gezet of zelfs tot nader order is stilgelegd.

Mobiele versie afsluiten