Swimlane heeft als slogan ‘No Compromise Security Automation for Today and the Future’. Wat bedoelt men daarmee en voor wie is dat interessant? ITchannelPRO stelde deze vragen aan Toby Van de Grift, VP EMEA van Swimlane.
Bij bestudering van security-incidenten komt regelmatig naar voren dat waarschuwingen over het hoofd zijn gezien, dat de afdelingen belast met security onderbezet waren en dat kennis tekortschoot. Het klinkt logisch om dan meer mensen aan te trekken, maar wereldwijd bestaat een tekort aan securityspecialisten. Werving is niet de route die gaat leiden tot het gewenste resultaat.
Wat wel leidt tot aanzienlijke verbeteringen, is het koppelen van data en informatiebronnen om meer en sneller inzicht te krijgen. Met die informatie kan vervolgens gerichter worden opgetreden. Als vervolgens die informatiestromen ook worden ingezet om processen te automatiseren en op elkaar af te stemmen, dan is men veel meer in control. SOAR (Security Orchestration, Automation and Response) is het begrip dat hierbij hoort.
SOAR
Swimlane is een van de aanbieders van SOAR, maar is uniek omdat het kiest voor lowcode om taken te automatiseren en op elkaar af te stemmen met behulp van onder andere playbooks. Minstens zo belangrijk is dat het een vendor agnostische benadering kiest. Voor de werking maakt het niet uit dat binnen een IT-omgeving hardware van meerdere vendors wordt gebruikt. En het is evenmin bezwaarlijk dat bij aanpassingen in de architectuur devices van andere leveranciers worden ingezet. De benodigde aanpassingen zijn snel en eenvoudig door te voeren.
Het resultaat is dat bij een incident direct en automatisch acties worden getriggerd door het hele netwerk. Die workflow is geoptimaliseerd en wordt vanzelf gedocumenteerd. Dat laatste is belangrijk omdat die output nodig is voor rapportages en het verder aanpassen van de acties.
Positieve impact
Natuurlijk hoort hierbij de vraag wat hiervan de directe impact is op de mensen die voorheen de taak hadden incidenten te signaleren en daarop te reageren. Volgens Toby is die impact op alle fronten positief. “Er komen dagelijks nieuwe en meer complexe bedreigingen bij. De manier waarop die worden gemitigeerd verandert ook in hoog tempo. Beheerders kunnen het zich niet permitteren lang bezig te zijn met het aanpassen van de tooling om de veranderende aanvallen in kaart te brengen en af te weren. Die aanpak is te tijdrovend en inefficiënt. Alleen al hierdoor betekent Swimlane SOAR een verbetering van kwaliteit van een SOC.”
Minder stress
Maar er is meer. Er komt dagelijks steeds meer informatie binnen bij een SOC. Medewerkers gaan hierdoor sneller fouten maken, en dat is onvermijdelijk. “Iedereen wil voorkomen dat belangrijke of afwijkende signalen over het hoofd worden gezien, maar als de data influx zo groot is, dan is het niet meer de vraag of dat gebeurt maar wanneer. Als je dat kunt voorkomen door het automatiseren van processen rond die signaleringen dan zorgt dat om te beginnen voor minder stress bij de SOC-medewerkers.”
Het gevolg is ook dat men minder tijd kwijt is aan het bijhouden en onderhouden van monotone werkzaamheden. SOC-medewerkers zien minder ruis en hebben daardoor meer ruimte om te kijken naar afwijkingen en daarop de reacties voor te bereiden. Uit cijfers blijkt dat bij een SOC dat vertrouwt op Swimlane SOAR sprake is van reductie tot 95 procent van de alerts die voorheen manueel door medewerkers moesten worden beoordeeld.
Alert fatigue
Toby: “Wat er overblijft, verdient de aandacht en door het lage volume kan die aandacht ook worden gegeven. De combinatie van minder ruis en vooral terechte meldingen is bewezen beter om de aandacht bij het werk te houden. Het reële risico van alert fatigue is daarmee vele malen kleiner geworden. En wat ook belangrijk is: het werk dat nog wel manueel moet worden gedaan, is inhoudelijk veel interessanter. Dit heeft ook positieve impact op het functioneren van SOC-teams.” Daarmee wordt bedoeld een hogere kwaliteit van het werk en mede daarom een lager verloop. Dat laatste en het verregaand automatiseren van processen zorgt ook voor minder noodzaak om grootschalig personeel te werven voor de securityteams. Swimlane SOAR helpt dus de personeelskosten in bedwang te houden.
Het SOAR-platform van Swimlane is als beste beoordeeld door Gartner in de categorie Peer Insights. Fortune 500-bedrijven vertrouwen op de security automation van Swimlane. Wie nu zelf ook kennis wil maken met het bedrijf en over concrete cases wil horen, kan terecht bij Richard Booms, als Regional Sales Director het aanspreekpunt voor bedrijven in de Benelux.
Meer weten over Swimlane? Richard Booms is de Regional Sales Director Benelux van Swimlane en bereikbaar op 06 422 067 92 of via richard.booms@swimlane.com.
(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nr 03)