TNO meldt dat 1,3 miljoen Nederlandse werknemers in 2019 burn-outklachten hadden. De kosten van verzuim gerelateerd aan werkstress zijn opgelopen tot 3,1 miljard euro per jaar (2018). Dit blijkt uit de factsheet ‘Werkstress’ die TNO bij de start van de week van de werkstress heeft gepubliceerd.
De cijfers laten zien dat de week hard nodig is: werkstress is nog altijd een belangrijke reden voor verzuim en uitval, zeker ook tijdens de coronacrisis. Werkstress is volgens TNO dus een belangrijk arbeidsrisico. In 2019 gaf 46 procent van de werkgevers aan dat werkstress een belangrijk risico is in het bedrijf en 35 procent van de werknemers geeft aan dat werkdruk/werkstress als reden voor het verzuim.
Maatregelen ter preventie
Werkgevers nemen de nodige maatregelen ter preventie. De meest getroffen maatregel is werknemers meer autonomie geven. 67 procent van de werkgevers geeft de werknemer meer autonomie om het werk zelf in te richten. Werknemers ervaren de genomen maatregelen nog niet altijd als genoeg, 44 procent vindt dat er aanvullende maatregelen nodig zijn.
Aantal klachten blijft hoog
Het aandeel mensen met klachten blijft dan ook onverminderd hoog. In 2019 gaf 17 procent van alle werknemers aan burn-outklachten te hebben (zie hier voor regionale cijfers). Dat komt neer op 1,3 miljoen mensen, net zo veel als in 2018. De kosten van werkdruk en werkstress blijven ook hoog. In 2018 – het meest recente jaar waarover de kosten bekend zijn – liepen deze op tot 3,1 miljard euro. Dit komt vooral doordat mensen langer zijn gaan verzuimen met dergelijke klachten. De kosten per persoon stegen van 8.100 euro in 2017 naar 9.100 euro in 2018.
Impact corona op werkstress
De impact van de coronacrisis op het werk is volgens TNO groot. Banen zijn verloren gegaan, veel werknemers werken structureel thuis en de grenzen tussen werk en privé vervagen. Toch blijkt dat medio juni, na de eerste golf, de burn-outklachten redelijk stabiel blijven: 17 procent van de werknemers ervaart op dat moment burn-outklachten.
Bron: TNO