Warehousing en hardware
Engeland is decennia lang de plek geweest waar veel hardware vanuit de fabrieken in Azië als eerste de EU inkwam. Nederland (Amsterdam/Schiphol/Hoofddorp) en Duitsland (Frankfurt) kregen pas later een vergelijkbare positie op die markt.
Die extra concurrentie zorgde er niet voor dat de Britten minder warehousing capaciteit voor hardware nodig hadden. De markt bleef namelijk groeien en refurbished kwam er bij. Zo is een groot deel van de gebruikte HP hardware van overal in Europa naar Schotland gebracht. Daar vond reiniging en gebruiksklaar maken plaats, maar ook demontage voor de onderdelen.
Het transport van hardware tussen de EU landen was een goed geolied proces. Daar profiteerde de handel van. Grote opkopers en wederverkopers, maar ook kleinere resellers vonden het gewoon voor nieuwe en gebruikte hardware in Engeland te shoppen. Aan die situatie is per 1 januari van dit jaar een einde gekomen en niet iedereen zal daar op zijn voorbereid.
Prijsstijgingen en onzekerheid
Afgelopen maandag kreeg de redactie te horen dat het verzenden van goederen van Engeland naar het vaste land van Europa overnight factor vier (!) duurder was geworden. Het bleek dat de transporteur extra kosten voor in- en uitklaring moeten berekenen en dat gaat dan weer gepaard met extra administratieve kosten. Resultaat: een zending van hardware met manuals vanvoorheen GBP40 moet nu GBP135 kosten. Die kosten moet de verzender aan zijn klant doorberekenen. De klant heeft daar natuurlijk geen zin in en zoekt wel een andere leverancier.
He verhaal geldt ook andersom. DHL was de eerste die via de portal duidelijk maakt dat het geen (particuliere) zendingen naar Engeland accepteert. De onzekerheid over kosten en voorwaarden maken het onmogelijk de opdrachten aan te nemen.
ITChannelPro vroeg dinsdag bij enkele bekende Nederlandse refurbished specialisten na of zij bovenstaande herkenden. Marco Eelman van Me Networks bleek volop bezig te zijn met het vraagstuk en bereid daar ook over geciteerd te worden. “Wij exporteren vaker naar het VK. Nieuw is sowieso dat we de btw niet meer kunnen verleggen. Dat is voor ons het probleem niet. Ik vraag me wel af of de papierwinkel goed gaat. Vooralsnog kan niemand daar uitsluitsel over geven.”
Waar hij – terecht – ook op wees is dat dit het moment is om heel goed te kijken naar de leveringsvoorwaarden. Het maakt nu heel veel uit of je DAP of DDP in je voorwaarden hebt staan.
Courante versus Incourante hardware
Maar ook als de leveringsvoorwaarden goed zijn blijft er op dit moment een probleem. Eelman, en ook anderen, gaven aan dat men nog in het duister tast of er op dit moment wel bestellingen kunnen worden uitgeleverd in het VK en omgekeerd of er spares naar Nederland kunnen komen. De onzekerheid over de hoogte en omvang van de bijkomende kosten zorgt ervoor dat sommige partijen gewoon geen offertes kunnen uitbrengen.
Iedereen die op zoek is naar courante hardware heeft gelukkig alternatieven elders in Nederland en de EU. Maar wie voor incourante hardware gewend is zaken te doen met Engeland heeft vooralsnog een echt probleem. Dat geldt ook voor een ieder die hardware in Engeland wil verkopen. De oude bekende regels gelden niet meer, dat is de enige zekerheid.