Globale trend werken op afstand
Thuiswerken zal niet verdwijnen. Zoveel is wel duidelijk. Gartner voorspelt dat op mondiale schaal een derde van de beroepsbevolking tegen het einde van 2021 op enige wijze op afstand zal werken.
Werken op afstand is de verzamelnaam voor werken op een andere plek dan het “oude” kantoor. Thuiswerken is daar een vorm van, maar het kan ook gaan om het werken op decentrale werkplekken, dichter bij huis. Dat laatste is bijvoorbeeld het model dat in Japan wordt toegepast.
Gartner zegt ook iets over de hoeveelheid uren die nog op een kantoor aanwezig zal zijn. Voor minimaal 32 procent van alle werknemers zal de norm zijn dat ze minimal een dag per week op afstand werken.
Trend is niet nieuw
De trend naar werken op afstand is daarbij niet nieuw. Gartner en anderen hebben al langer door dat werken op een kantoorlocatie minder realistisch is. De Corona maatregelen hebben wat dat betreft een bestaande ontwikkeling versneld. Op dit moment lopen de ontwikkelingen vier tot vijf jaar voor op wat eerder is voorspeld.
Dat laatste punt is ook in Nederland zwaar onderbelicht. In tal van directiekamers was schijnbaar al lang besloten het aantal vaste werkplekken af te bouwen. De impact hiervan op de facilitaire diensten (van bedrijfsrestaurant tot werkplekbeheer) is onvermijdelijk groot en door de pandemie verder naar voren gehaald.
Winnaars en verliezers
Het beeld dat Gartner schetst laat winnaars en verliezers zien voor het tijdperk waarin werken op afstand, inclusief thuiswerken, de norm is. Voor de grote bekende bedrijfscateraars ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. Maar over IT in de breedste zin is men positief. Remote beheer is lastiger dan het “ouderwetse’ werkplekbeheer, maar het is mogelijk en vooral nodig. Met een verspreiding van het werken zal ook de vraag naar (bepaalde) hardware hoger worden. Gartner verwacht dat de verkoop van hardware en periferie voor zakelijk en hybride gebruik nog enige jaren hoger zal zijn.