Twee weken terug verraste Alibaba de markt met de melding zich op te splitsen, vlak voor de kerst zegt Tencent het aandeel in JD te reduceren. De twee Chinese tech giganten stoten business en omzet af.
Alibaba’s verrassing
Toch is de stap meer aandacht waard. Het reden dit te doen is namelijk meer dan een boekhoudkundige. Wellicht is de lezer al bekend met de Chinese wettelijke verplichting de data van de burgers binnen het land te houden. Door Alibaba op te delen kan dat makkelijker worden aangetoond, helemaal als de IT systemen ook gescheiden worden.
De olifant in de kamer is echter de strijd van de Chinese overheid tegen te grote bedrijven en die zitten vooral in de tech sector. Waar Amerika en Europa over nadenken wordt in China met de spreekwoordelijke pennenstreek realiteit. Bedrijven die te veel macht krijgen worden onder druk gezet zich te verkleinen.
De eerste signalen hiervoor waren overigens eind 2020 al te zien. Toen werd geschreven van China iets dergelijks overwoog en dat viel samen met de eerste boetes die de giganten opgelegd kregen wegens het overtreden van wetten.
Tencent
Alibaba was de eerste die vrijwillig een andere koers inslaat. Tencent kiest voor een ander invulling. Dat bedrijf heeft het belang in JD teruggebracht van 17 procent naar iets meer dan 2 procent. Daarmee neemt het afscheid van lucratieve business (gaming) en blijft e-commerce over.
China loopt voor en kiest een andere invulling. Wat het wil realiseren komt echter aardig overeen met de plannen van zowel Washington en Brussel. “too big to fail” en “te groot om aangepakt te worden” zijn leuke begrippen en niet meer dan dat. In 2022 kunnen we de uitgewerkte plannen van Brussel verwachten om de macht van de tech giganten Amazon, Apple en Google in de EU te reduceren. Of Microsoft daar ook nog mee te maken krijgt is nog maar de vraag. Voor Facebook is het een uitgemaakte zaak. ITchannelPRO zal zeker over de ontwikkelingen blijven berichten.