Exclusief voor de Duitse markt komen T-Systems en Google met een gezamenlijke cloud. Dat roept direct herinneringen op aan de cloud van Microsoft en T-Systems. Dat was geen succes, wordt het deze keer beter?
Cloud adoptie en weerstand
Eerste poging geen succes
Jaren terug dachten Microsoft en T-Systems een goede oplossing te hebben. T-Systems zou een separaat deel van een datacenter inrichten als Microsoft cloud omgeving. De knowledge kwam uit Redmond, maar alleen Duits personeel had toegang tot de fysieke locatie voor monitoring en beheer.
Het idee was in ieder geval origineel. Het succes was minimaal. Een paar jaar terug is het handjevol klanten in alle stilte gemigreerd of naar een reguliere Azure omgeving of weer uit de cloud.
Tweede poging is anders
Dat nu T-Systems en Google een Duitse een tweede poging wagen door een soevereine cloud lanceren klinkt vooral als een herhaling van zetten. Ook nu weer is er sprake van een omgeving die meer en anders veilig is dan de gewone (Amerikaanse) cloud. Doelgroepen zijn overheden en de zorg.
Wat is er anders aan het aanbod dat begin 2022 klaar voor de markt moet zijn? Ten eerste is er de verwijzing naar de AVG. Beide partijen beloven dat het aanbod 100% AVG compatibel is. De vorige keer was dat niet het geval.
Ook anders is dat Google personeel toegang krijgt tot de infra, maar zij zullen nooit alleen in een ruimte zijn. De handelingen worden gezamenlijk verricht. Hoe dat in de praktijk kan werken is nog onduidelijk. Als elk team altijd en overal dubbel moet worden uitgevoerd leidt dat tot een hogere prijs, zoveel is wel duidelijk.
Soeverein
Het grootste verschil is waarschijnlijk iets anders. In de naam van de dienst zit het woord soeverein. T-Systems en Google lijken vooral samen te werken om met een concrete invulling van de GAIA-X principes te komen. Inspelen op de actualiteit dus.
Wat dat betreft kan over de mislukking van de vorige speciale Duitse cloud worden gezegd dat het naast te complex ook verkeerd getimed was. Men liep te ver voor de muziek uit. Waarom T-Systems nu met Google in zee gaat en niet met Azure of AWS is daarbij een minder spannend besluit. Met AWS heeft het al een soort van samenwerking, maar dat is niet geschikt voor overheidsdiensten. Azure heeft na de ophef over het verbod van Off365 voor overheden en onderwijs het eigen aanbod zo aangepast dat een dedicated Duitse partner niet meer nodig is.
Of er een link is tussen deze nieuwe samenwerking en de bouw van twee datacenters door Google? Het persbericht zegt er niets over, maar vanuit de architectuur beredeneerd is het onvermijdelijk.