Spiceworks zegt het nog maar eens: On premise blijft bestaan

Dat Gartner minder investeringen ziet voor de datacenter sector heeft ook te maken met de feit dat partijen juist nu blijven vasthouden aan de eigen on premise omgeving. Spiceworks heeft daar recent nog op die belangrijke trend gewezen.

Het beeld van datacenters

Op basis van het recente Gartner rapport kan veilig worden beheerd dat in het beste geval de meeste datacenters en hyperscalers voorzichtiger opereren. De investeringen voor nieuwbouw en uitbreidingen blijven ver onder de de aangekondigde budgetten. De markt voor overnames is redelijk stil. Covid-19 en de economische onzekerheid die dat veroorzaakt zijn natuurlijk de voornaamste reden. Maar er lijkt nog iets aan de hand te zijn. Lang niet alle on premise wordt opgedoekt of migreert naar een externe omgeving.

Buiten de cloud en datacenters blijven

Spiceworks heeft over de status van on premise gerapporteerd. Het ziet geen enkel bewijs voor het idee dat door Covid-19 en de moeilijke economie on premise in versneld tempo verdwijnt. Ja, afbouw en complete migratie komt wel voor, maar dat is slechts in een deel van de markt. Spiceworks ziet zelfs indicaties dat men in deze tijden extra reden heeft buiten de cloud en het externe datacenter buiten de deur te houden.

On premise is here to stay

Op basis van eigen onderzoek komt men tot de conclusie dat interne datacenters onmisbaar blijven voor met name de grotere organisaties. Om de discussie te vermijden over het verschil tussen intern datacenter, rekencentrum en serverruimte is het verstandig uit te gaan van de ook in Nederland gangbare term “on premise”.In dat geval kan het onderzoek van Spiceworks worden samengevat met de woorden “On premise is here to stay”.

Daarvoor zijn zes redenen gegeven. De belangrijkste is dat de investeringen in hardware en kennis zijn gedaan. Waarom zou men daarvan in deze tijden afscheid nemen en nieuwe kosten maken? Dat argument kan verder worden ingevuld als men kijkt naar de leveranciers. In woelige tijden van leveranciers en IT partners wisselen wordt als een makkelijk te vermijden risico gezien.

Een andere reden die merkwaardig bestaat om datacenters en clouds te vermijden is de veiligheid. Gelet op het grote aantal cryptoware besmettingen van kantoornetwerken roept dat argument echt vragen op. De vier andere redenen klinken weer een stuk logischer en zijn hier terug te lezen.

Belangrijk aan het verhaal  van Spiceworks over de onmisbaarheid van on premise is dit. Het laat een onderbouwd tegengeluid horen. Sinds de uitbraak van Covid-19 voeren de berichten over massale adoptie van cloud en versnelde migraties de boventoon. Die trends zal zonder meer bestaan. Maar het laat onverlet dat er nog steeds goede redenen zijn IT in eigen beheer te hebben.

Mobiele versie afsluiten