Special WI-FI 6: Wedloop in vast, wifi en 5G

Draadloze communicatie met wifi nu standaard voor IT in kantoren

Wifi is met Bluetooth, één van de succesvolste Nederlandse uitvindingen. Het is ondertussen de achilleshiel van van bedrijven, publieke locaties, winkels en woningen. Marktontwikkelingen hebben de netwerkindustrie gedwongen om Wifi verder te verbeteren en zo zijn Wi-Fi 6 en 6E geboren. Waarin verschillen deze versies van eerdere varianten? 

wi-fi 6 - wifi - 5GWifi is meer dan een vervanger van vaste netwerken. Als vertrouwde en betrouwbare draadloze infrastructuur is het vaak een complementaire oplossing die nieuwe diensten, en daarmee nieuwe mogelijkheden, ontsluit op plekken waar vaste netwerken lastig kunnen worden uitgerold. Wifi is zo een belangrijke bouwsteun geworden voor bedrijven die (verouderde) systemen zoals desktops, telefoons en andere systemen met een ethernet-aansluiting willen migreren naar flexibele draadloze oplossingen. Bovendien maken bedrijven inmiddels steeds meer gebruik van nieuwe toepassingen, zoals IoT. Dus gebruiken ze het huidige momentum om hun vaste infrastructuur te vervangen door wifi. 

Er is een tweede beweging gaande. De introductie van 5G van telecomaanbieders is een geduchte concurrent voor wifi. Operators kunnen hun mobiele netwerken ook immers ook aanbieden als beheerde private oplossing en die mobiele datanetwerken zijn geschikt als vervanging van wifi. Via onder meer network slicing kan een gereserveerd en geïsoleerd deel van het spectrum van een mobiel netwerk beschikbaar worden gemaakt voor één klant of een groep klanten.  

Wapenwedloop

Die ‘wapenwedloop’ tussen enerzijds wifi en vaste infrastructuur en anderzijds wifi en 5G heeft de netwerkindustrie ertoe aangezet wifi verder te verbeteren met de jongste variant Wi-Fi 6E. Deze optimalisatie Wi-Fi 6 (standaard IEEE 802.11ax) komt steeds meer in beeld. 

De wifi-standaard IEEE802.11ax is in 2017 aangekondigd als opvolger van IEEE802.11ac dat enkel beschikbaar was op 5 GHz. Deze update (later omgedoopt tot Wi-Fi 6) met tal van verbeteringen is in twee stappen geïntroduceerd: wave 1 en wave 2. Qua spectrum ondersteunt de ax-versie 2,4 en 5 GHz, maar ook qua modulatie is de nieuwe ax-versie krachtiger door het gebruik van Orthogonal Frequency Division Multiple Access. OFDMA is een geavanceerde radiotechniek om data te versturen door het gebruik van meerdere smalbandige draaggolven met verschillende frequenties.

OFDMA splitst een brede bitstroom met hoge bitsnelheid in een zeer groot aantal kleinere parallelle bitstromen, met dus een lagere bitsnelheid. Ook het gebruik van MIMO (Multiple In, Multiple Out) voor up- en downlink verhoogt de capaciteit door efficiënter benutting van het spectrum. Dankzij de vernieuwingen ‘praten’ access points gelijktijdig met meerdere appraten en niet langer met één. In 2019 is IEEE802.11ax hernoemd naar Wi-Fi 6 omdat klanten doorgaans niet bepaald warmlopen voor complexe typenamen. 

Wi-Fi 6 heeft toegang tot meer resources

Wi-Fi 6 is ideaal voor locaties met veel ambulante mobiele gebruikers zoals drukke kantoren. In essentie volgt Wi-Fi 6 qua opzet de denkwijze van de cellulaire mobiele netwerken. De volgende stap kondigt zich nu alweer aan met Wi-Fi 6E (Extended). Het belangrijkste verschil is dat deze standaard ook ondersteuning gaat geven voor gebruik op beschikbaar 6 GHz-spectrum, een licentievrije aanvulling op 2,4 en 5 GHz. Het netwerk kan dus drie frequenties gebruiken. De nieuwe hoge frequentie is goed nieuws voor gebruikers, want het beschikbare spectrum groeit met een factor 3. Er komt 1200 MHz verdeeld over 7 kanalen van 160 MHz bij, waardoor de capaciteit, en in het kielzog daarvan de snelheid, kan toenemen. De maximale snelheden van Wi-Fi 6E groeien door naar 4,8 Gbps. 

Wifi is need to have

Campusnetwerken met wifi worden steeds stabieler en voldoen daarmee steeds meer aan de wensen van uptime, die in de telecomsector doorgaans al 99,99% bedraagt. Die uptime is voor veel CIO’s essentieel om vereiste performance van medewerkers te realiseren. Dit wordt steeds relevanter nu wifi niet langer een nice-to-have is maar steeds dieper geïntegreerd is in de infrastructuur van bedrijven en kantoren. Tal van bedrijfssystemen, voor bijvoorbeeld toegangscontrole, videobewaking, telemetrie en telefonie, die voorheen via ‘eigen’ bekabelde infrastructuur werkten, kunnen nu dus nu op campusnetwerken worden aangesloten, al dan niet via een eigen VLAN. 

Management in de cloud

In de wifi-markt worden ook de cloud(diensten) steeds relevanter. Steeds meer fabrikanten introduceren ook op cloud-gebaseerde beheer oplossingen. Een flexibel en universeel dashboard ontzorgt veel IT-personeel. Nu de infrastructuur fijnmaziger wordt, ontstaan er ook nieuwe opties zoals op locatiediensten, zoals navigatie op campussen, in gebouwen en bij publieke infrastructuur. 

Als alles in de toekomst met alles verbonden is, dient zich een nieuwe uitdaging aan: groeiende datavolumes. De hulp van kunstmatige intelligentie zal dan steeds relevanter worden om data, die op de end-points van het netwerk wordt aangeboden, te optimaliseren en de verkeersstromen te beheren. Kunstmatige intelligentie gaat helpen bij het beheer en de uitrol van netwerken, het tijdig signaleren van knelpunten, de beveiliging en stabiliteit van infrastructuur en tot slot het reduceren van data. 

 

(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 2)

Mobiele versie afsluiten