Solarwinds stoot MSP actviteiten af


Afgelopen zomer maakte Solarwinds bekend kritisch naar de MSP business te kijken. Het afstoten van de tak door er een apart beursgenoteerd bedrijf van te maken was een optie. Sinds gisteren weten we dat precies dat staat te gebeuren. Dat blijkt uit de melding die aan de beurs is gedaan.

Bekend en overnames

Solarwinds is ook in het Nederlandse IT en MSP landschap een bekende speler. Het is een van de bedrijven die de laatste jaren fors is gegroeid door overnames. Het Nederlandse SpameXpert is in het bedrijf opgegaan, waardoor Solarwinds ook binnen de hostingsector bekender werd. Al die overnames hebben schijnbaar niet tot het gewenste resultaat geleid. Het idee om de marktleider te worden voor de Amerikaanse markt en elders is niet uitgekomen. Datto is een van de concurrenten die aanvankelijk met een andere strategie en portfolio sneller wist te groeien.

Datto is recent naar de beurs gegaan, maar de plannen daarvoor waren dit voorjaar al bekend. Het kan niet anders of de eigenaren van Solarwinds hebben daar goed opgelet. Voor de aandeelhouders van Datto is de beursgang een goede zet geweest. Dat is ook precies wat Solarwinds nu wil. De MSP tak wordt een zelfstandig bedrijf en de huidige aandeelhouder profiteren van de hogere waardering voor MSP bedrijven dan voor een gemengd bedrijf als Solarwinds.
Om die stap aan te kondigen is de beurs in New York geïnformeerd. Dat is een verplichte melding die er zo uitziet:

AUSTIN, Texas- SolarWinds Corporation (SWI), a leading provider of powerful and affordable IT management software, today announced that it has confidentially submitted with the U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) a Form 10 registration statement with respect to the potential spin-off of its managed service provider (MSP) business.

Direct na het nieuws steeg de koers van het aandeel. Maar snel daar volgde een correctie. Die is opmerkelijk. Een deel van de beurshandelaren en huidige bezitters is dus niet overtuigd dat dit een goede zet is.

Impact per 2021

Voor huidige klanten van het bedrijf zal het ook wel even puzzelen worden. Een MSP kan per medio 2021 met twee bedrijven te maken krijgen. Wat de impact van de stap wordt op het kantoor in Nederland (er waren een paar jaar terug nog drie locaties van Solarwinds bedrijven in Nederland!) zal nog moeten blijken. Een ding is in ieder geval wel duidelijk. Het is niet alleen markt van MSPs die in beweging is. De toeleveranciers zitten ook niet stil. In het ene geval is er sprake van een fusie en elders stoot men liever een deel van de business af.

Mobiele versie afsluiten