Slimme meters en simkaarten

ITchannelPRO vraagt het bij de lezers na

Het Britse parlement heeft het dossier slimme meters ontdekt en begrijpt nu ook dat die simkaarten nodig hebben. Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is de meters door die simkaarten sneller EOL raken dan ze kunnen worden uitgerold.

Slimme meters

simkaart sim smsHet onderwerp slimme meters kan in Nederland op betrekkelijk weinig persaandacht rekenen. In de buurlanden is dat wel anders. Dat komt niet uitsluitend door de weerstand tegen de meters vanwege privacy. Alles dat te maken heeft met de kosten van stroom en de energievoorziening in het algemeen kan rekenen op felle debatten.

Door die debatten maar vooral doordat de politiek zich er mee is gaan bemoeien is de uitrol van slimme meters op de Britse eilanden een voorbeeld van hoe het niet moet. De blauwdruk van de uitrol stamt al uit 2012, in 2019 zou het project afgerond moeten zijn. Op dit moment heeft net aan de helft van de woningen een slimme meter.

2G 3G EOL

Vertraging zou op zich geen ramp hoeven zijn, maar de specs van de meters zijn in al die jaren niet of amper aangepast. Daardoor krijgen de Britten slimme meters die alleen maar met 2G en 3G simkaarten overweg kunnen. Niet slim want die achterliggende netwerken houden na 2033 echt op te bestaan.

Als het tempo van uitrol blijft zoals het nu is dat worden slimme meters geplaatst in gebieden waar geen passende mobiel bereik meer is. Met andere woorden er gaan meters geplaatst worden die niet kunnen communiceren en dus dom zijn. Twee ministeries en twee verschillende toezichthouders wijzen naar elkaar en parlementariërs zijn verbijsterd.

Vraag voor de lezers

Deze vertoning aan de andere kant van de Noordzee grijpt ITchannelPRO aan om een voor de hand liggende vraag te stellen: Hoe zit dat eigenlijk in Nederland. We trekken de cirkel daarbij wel iets ruimer. Zijn er toepassingen met simkaarten in Nederland in omloop die net als de Britse slimme meters zo kort beschikbaar zijn voor de klant dat hij de kosten niet meer terugverdient?

Hebben we hier echt alles voor elkaar? Het is verleidelijk ja te knikken, maar de redactie weet van de perikelen rond de uitfasering van ISDN dat er toch her en der wat lijken uit de kast vielen van installaties waarvan de klant onverwachts te horen kreeg dat die op korte termijn EOL waren.

Mobiele versie afsluiten