De Europese Commissie maakte 29 oktober bekend dat slimme devices voor de EU vanaf 2024 ook veilig moeten zijn. Het voorstel maakt deel uit van maatregelen voor draadloze apparaten. Die richtlijn zal leiden tot een import verbod in de EU van onveilige devices.
Import verbod per 2024
Deze richtlijn gaat in – voor de EU – hoog tempo worden ingevoerd. Iedereen heeft in de gaten dat er grote problemen zijn met draadloze devices voor verschillende toepassingen. We noemen het al snel smart devices, omdat het een goede marketing term is. Het aanbod is enorm groot en dat geldt ook voor de toepassingen. Het scala van smart devices is alles van de draadloos speelgoed tot security sensors voor bedrijfsgebouwen of ladingen.
Wat ook groot is, is het aantal producten en importeurs. Dan is er verder nog het gemak waarmee consumenten en bedrijven dit soort goederen zelf via een online marktplaats in het Verre Oosten kunnen bestellen. De lidstaten hebben ingezien dat er serieuze maatregelen nodig zijn.
Certificering
Daarom is het per 2024 verboden slimme devices in de EU te importeren als die niet vooraf zijn getest en gecertificeerd. De normen hiervoor zijn nog niet definitief, daar is met de harde datum rekening mee gehouden.
Waarschijnlijk zal elke reseller, distributeur en andere professional blij zijn met deze richtlijn. Certificering komt meer dan alleen de cyberveiligheid ten goede. Het wordt zo ook eenvoudiger tot standaarden te komen, makkelijk te installeren patches en updates. Devices van matige bouwkwaliteit zullen minder makkelijk in de winkelschappen van de drogisterijen belanden en zo voor vervelende concurrentie zorgen. Met die laatste zin is tegelijk nog een belangrijk punt van de richtlijn aangestipt. De richtlijn noemt drie categorieën.
- Wearables;
- Goederen voor kinderen (zowel speelgoed als babyfoons);
- “Devices capable of communicating via the Internet”
De scope is dus nadrukkelijk meer dan alleen slimme devices voor consumenten. Door die laatste categorie gaat het ook over alle slimme devices voor het bedrijfsleven.
Voorraden
Maar waar de EU nog weinig heeft gecommuniceerd is de vraag wat er moet gebeuren met alle devices die niet zijn gecertificeerd? Die mogen na 2024 niet meer geïmporteerd en verhandeld worden. Of dat betekent dat resellers de oude voorraden nog wel mogen verkopen is nog nergens beantwoord. Voor importeurs en distributeurs is het antwoord op die vraag wel al te raden. Zij zijn immers de eerste partij die een product in de EU in omloop brengen.
Nog niet afgeschreven
Uit de documenten van de EC valt overigens niet af te leiden wat er met bestaande, in gebruik zijnde, slimme devices na 2024 gaat gebeuren. Bedrijfsmatig zijn die nog niet afgeschreven, maar omdat de richtlijn toeziet op (cyber-) veiligheid zal dat argument mogelijk niet veel indruk maken.
Op de hoogte houden
ITchannelPRO volgt de ontwikkelingen rond slimme devices al geruime tijd. Deze richtlijn komt dan ook niet als een verrassing. We zullen de lezers op de hoogte blijven houden van echte ontwikkelingen rond dit thema.