Piek van korte duur
Als deze voorspelling van Digitimes Research uitkomt is dat om twee reden opmerkelijk. De eerste is de piek in verkopen die begin dit jaar plaatsvond over een langere termijn weinig invloed heeft. Tweede punt is dat het gaat om een bescheiden groei, die zo gering is dat er nog een jaar met krimp kan komen. Dat zou dan een herhaling zijn van de afgelopen periode, waarin de markt voor notebooks jaren met krimp laat zien.
Er is ook een verklaring waarom de omzetgroei van notebooks zo beperkt lijkt te zijn. De onderzoekers wijzen op de globale economie en het overheidsbeleid. Daarmee bedoelen ze dat bi een stijgende werkeloosheid de vraag naar laptops niet snel extra zal groeien. Dat geldt ook nu in de meeste landen de overheidspakketten om het thuiswerken te stimuleren stabiel blijven of zelfs al worden afgebouwd.
Concurrentie
Minder vraag- en omzetgroei naar notebooks wil niet zeggen dat de concurrentie verhoudingen stabiel blijven. Alles behalve dat. De groei van chromebooks en machines met een AMD of ARM processor blijft doorgaan. Tussen de regels door wordt dus beweerd dat Intel hier markt zal verliezen. Waar het nu nog een marktaandeel van +70 procent heeft zal dat per volgend jaar blijvend onder de de 70 procent belanden. Dat komt dan ook omdat naast AMD en ARM, Apple, MediaTek en Qualcomm met processors voor notebooks zullen verschijnen.
Onbekend en onbenoemd
Wat Digitimes Research kan gaan kloppen, maar de prognose is onvolledig. Er is namelijk een factor waarvan de impact onbekend is en die ook onbenoemd blijft. Dat is de Chinese markt. Als het land er in slaagt binnen vijf jaar met eigen CPU’s te komen zal dat niet zoveel impact hebben op de shipments van notebooks naar alle andere landen. Het kan er wel voor zorgen dat de vraag naar notebooks met een AMD en Intel CPU in het land met de meest inwoners zal terugvallen. Minder vraag in dat land kan leiden tot hogere eindprijzen door geringe productie aantallen. Dat zal dan wel weer impact op de shipments van notebooks hebben.