Security is meer dan ooit hard nodig en je zou dus verwachten dat dit ook uit alle cijfers zou blijken. Dat is dus niet het geval. In 2022 is er 40 procent minder geld in deze sector geïnvesteerd. Wat is er aan de hand?
Daling investeringsvolume
Investeerders hebben het afgelopen jaar $18 miljard gestopt in security bedrijven. In 2021 was dat nog ruim $30 miljard (bron). Dit zijn forse bedragen, maar de daling op jaarbasis is uitzonderlijk. Het lijkt een totaal onlogische ontwikkeling. Ransomware, sabotage, oorlogsgeweld domineren de pers, dus alleen al daarom is een daling van het investeringsvolume van die omvang vreemd.
Dat er in 2022 minder geld in bedrijven is gestopt kan deels verklaard worden door de economische situatie. Voor de meeste sectoren stond het jaar in het teken van stagnatie of achteruitgang en in ieder geval onzekerheid. Dat is niet het beste uitgangspunt om een investering te rechtvaardigen.
Verdwenen
De lezer kan ook wijzen op overnames in de periode tot 2022. McAfee en Symantec zijn twee namen die van de markt zijn verdwenen als het gevolg van overnames. Zo zijn er nog wel wat bedrijven van eigenaar veranderd of opgegaan in een groter geheel. Elke keer is daar extern geld voor nodig. Wie weet is dat proces tot stilstand gekomen omdat de koek ondertussen op is.
Dat argument gaat inderdaad voor een deel op. 2022 was het jaar met een betrekkelijk gering aantal overnames. Daarvoor was ook weer deels het algemene economische klimaat verantwoordelijk.
Er is echter een argument dat minder opvalt, maar wel een enorme impact heeft. De hogere rentestanden hebben grote consequenties voor bepaalde vormen van financiering. Jaren was het mogelijk goedkoop aan geld te komen en de renteopbrengsten waren minimaal. Nu is geld aantrekken duurder geworden terwijl er ook weer rente wordt bijgeschreven.
Gezond krimpen
Voor investeerders is er dus het nodige veranderd, maar waarom lijkt vooral de security sector daar de dupe van te zijn geworden? Is dat puur op basis van wat hierboven staat genoemd? Het antwoord op die vraag is natuurlijk ontkennend. Een van de redenen waarom investeerders afstand genomen hebben van de sector is dat het rendement zwaar tegenvalt. Los van de paar grotere overnames en een handvol exits is in de it sector op grote schaal geld verbrand. Het is ook geen toeval dat daar de ontslagrondes in de IT sector in 2022 zijn begonnen. De cijfers die toen bekend werden spraken boekdelen. Ook in de security sector was (en is) het aanbod van bedrijven met te hoge kosten, te veel personeel en zonder zicht op gezonde sales gewoon te groot. Gezond krimpen is een vervelend begrip, maar het is wel wat daar door het wegblijven van financiers gebeurt.