Sectigo onderzoek naar veilig thuiswerken heeft beperkte scope

sectigo-logo400400Op 18 juni heeft Sectigo via een persbericht bekend gemaakt dat het onderzoek heeft gedaan de impact van Work from Home op de IT. Het bedrijf noemt zich een “leading Cybersecurity provider of digital identity solutions”. Security stond dus centraal.

Onderzoeksopzet

Het onderzoek is gebaseerd op de respons 500 IT professionals uit vijf landen. Zij mochten alleen meedoen als ze werken voor een bedrijf met minimaal 1.000 werkplekken. Hierdoor en omdat de enquête niet in Nederland is uitgezet zijn de uitkomsten niet zonder meer van toepassing. Omdat de vragen zijn uitgezet in de laatste twee weken van mei zijn de uitkomsten om een andere reden wel weer interessant. Iedereen had op dat moment al een paar weken tot maanden ervaring met de grote aantallen collega’s die van huis werkten.

Thuiswerken kost omzet?

De eerste opmerkelijke bevinding van het onderzoek is dat bij 40% van de bedrijven de omzet heeft geleden in de periode dat de thuiswerkplekken werden ingericht. Het heeft een maand of langer geduurd eer men de draad weer kon oppakken. Een dergelijke score is in Nederland niet bekend. Ook tijdens de recente interviews met distributeurs over de impact van Covid-19 op hun business is geen vergelijkbaar signaal opgevangen.

Thuiswerken ten koste van cybersecurity?

Wat evenmin overeenkomt met signalen uit de Nederlandse markt is dat de hogere prioriteit van het thuiswerken heeft geleid tot minder aandacht voor cybersecurity. Sectigo heeft dat van 44% van de respondenten gehoord. Een verklaring voor dit verschil kan zijn dat de enquête zich baseert op de grotere bedrijven en uit landen waar thuiswerken een heel andere status heeft.

In de gesprekken met partijen met een internationale footprint is de laatste periode namelijk regelmatig naar voren gekomen dat we in Nederland echt veel verder zijn met thuiswerken dan in de directe buurlanden en de VS. De infrastructuur is niet alleen beter, het is vooral de voorsprong in ervaring die opvalt.

Een paar jaar meer ervaring met thuiswerken heeft voor de werknemers en de systeembeheerders als voordeel dat ze de tijd hebben gehad zich de methodes om veiliger te werken eigen te maken dan wel te ontwikkelen. Die kennis was in de landen waar Sectigo de vragen neerlegden veel minder aanwezig. Daar moest dus op stel en sprong door de lockdowns veel meer geregeld worden met weinig ervaring op alle fronten. Dat cybersecurity dan een lagere prioriteit krijgt is bijna onvermijdelijk.

Het onderzoek van Sectigo heeft beperkte waarde voor Nederland. Maar onbedoeld maakt het de Nederlandse voorsprong bij thuiswerken zichtbaarder – iets waar we maar weinig bij stilstaan.

Mobiele versie afsluiten